Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

από την Nitsa Kazakou

Υλικά

- 3 κιλά περγαμόντο
- 3 κιλά ζάχαρη
-  6 ποτήρια νερό
- 200 γλυκόζη
- 1 κουτ. γλυκού  ξινό

Εκτέλεση
Πλένουμε και ξύνουμε τα περγαμόντα στον ψιλό τρίφτη. Τα ξεπλένουμε και χαράσσουμε την φλούδα τους στα 4 ή στα 5 κομμάτια. Ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε απ το εσωτερικό της φλούδας και τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε ρολό με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.
Τα ζεματάμε 3 νερά… στο πρώτο νερό προσθέτουμε 1 κουταλάκι γλυκού σόδα του φαγητού και βράζει για 7-8 λεπτά. Στα επόμενα 2 νερά θα βράζει για 5-6 λεπτά.. το ελέγχουμε συνεχώς.!!
Πιέζοντας τα λίγο με το χέρι μας βλέπουμε αν έχουν αφρατέψει. Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν, μετά από 3 τουλάχιστον ώρες βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 6-7 λεπτά.. προσθέτουμε τα κομμάτια και βράζουμε για  25 λεπτά σε δυνατή φωτιά ξαφρίζοντας..
[Η κατσαρόλι μας να είναι μεγάλη γιατί τα γλυκά κουταλιού φουσκώνουν.]
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε 24 ώρες. Την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε έως ότου δέσει το σιρόπι. Πριν το τελευταίο δέσιμο του γλυκού, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες!!!
10 λεπτά πριν δέσει ρίχνουμε τη γλυκόζη και το ξινό (τεστ για το δέσιμο του γλυκού: βάζουμε 1-2 κουταλιές σιρόπι σε ένα πιατάκι, το βάζουμε 2-3 λεπτά κατάψυξη και δοκιμάζουμε την πυκνότητά του. 
Όταν στάξουμε σταγόνα πάνω στο νύχι του μεγάλου δάχτυλου, να μην τρέξει να σταθεί, είναι έτοιμο)!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου