Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

ΝΕΡΑΤΖΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά
- 2 κιλά νεραντζάκια πράσινα μικρά
- 2 κιλά ζάχαρη
- 3 λεμόνια
- 3 1/2 κούπες νερό
- λίγο ξινό


Εκτέλεση
 Πλένω καλά τα νεραντζάκια και τους ανοίγω μια τρύπα από εκεί που είναι ο μίσχος ώστε να αδειάσω τα κουκούτσια που ήδη σχηματίζονται. Τα βάζω σε μια λεκάνη νερό και τα αφήνω για 5-7 μέρες αλλάζοντας το νερό 2-4 φορές την ημέρα για να ξεπικρίσει.

Βάζω μια κατσαρόλα νερό να βράσει και τα αφήνω να βράσουν για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Τα κατεβάζω τα ξεπλένω με άφθονο κρύο νερό και τότε του προσθέτω τον χυμό των λεμονιών. Το αφήνω μερικές ώρες στο χυμό, τα στραγγίζω και τα βράζω μέχρι να δω πως μαλακώνουν (περίπου 2 με 3 ώρες). Ελέγχω αν έβρασαν χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι. Δεν πρέπει να λιώνουν.
Τα αφαιρώ και τα αφήνω μέσα σε κρύο νερό αλλάζοντας το 2-3 φορές. Ετοιμάσω το σιρόπι βάζοντας το νερό την ζάχαρη την γλυκόζη και ένα κοφτό κουταλάκι ξινό. 
Το αφήνω να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. 


Τότε ρίχνω μέσα τα στραγγισμένα νεραντζάκια και τα αφήνω ένα 24ωρο να ρουφήξουν το σιρόπι.
Επειδή τα νεραντζάκια θα βγάλουν νερό την επομένη τα ξαναβάζω να πάρουν ακόμα μια βράση.
Το γλυκό έτοιμο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου