Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΔΕΣ



από την Nitsa Kazikou

Υλικά για 12 άτομα


-  3 συκωταριές από αρνί ή κατσίκι
-  5 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
-  2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
-  ελαιόλαδο
-  ρύζι Καρολίνα
-  άνηθος
-  δυόσμος
-  μαϊντανός
- σκέπες από κατσίκι ή αρνί

Εκτέλεση
Λοιπόν ζεμάτισα 3 συκωταριές (αφού τις έπλυνα)από αρνάκι η κατσικάκι...η και ανάμικτες, ότι βρείτε!!
Ξαφρίζουμε καλά, και μετά από ένα 10λεπτο, βγάζω σε άλλο σκεύος τις συκωταριές και σουρώνω τον ζωμό...δεν το πετάμε είναι όλη η νοστιμιά εκεί, και ο σίδηρος από τα συκωτάκια..τα ψιλοκόβω όπως για την μαγειρίτσα..πλένω και ψιλοκόβω 5 ματσάκια κρεμμυδάκια, και 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά..
Bάζω σε κατσαρόλα ελαιόλαδο, και τρομάζω λίγο το κρεμμύδι, ξερό και φρέσκο..δεν περιμένω να πάρει χρώμα, απλώς να γυαλίσει και να μαραθεί..ρίχνω και τα συκωτάκια, τα φέρνω 2 τρεις βόλτες. χαχα( ανακατέματα). και στην συνέχεια τον ζωμό που τον έχω διατηρήσει ζεστό...μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνω το ρύζι πλυμένο...απλό..Καρολίνα βάζω εγώ...
Σε 3-4 λεπτά το τραβώ από την φωτιά βάζω μπόλικο άνηθο, δυόσμο, και μαϊντανό, και το σκεπάζω να μισοφουσκώσει το ρύζι..όταν έχει πιει τα ζουμάκια της η γέμιση, παίρνουμε τις ανάλογες σκέπες, η μαντίλες, από κατσικάκι, η αρνάκι..τις πλένουμε καλά, με χλιαρό νερό ώστε να ανοίξουν και να μαλακώσουν..
Κόβω ανάλογα κομμάτια στρώνω σε μπολ βάζω την γέμιση, και διπλώνω τις άκρες της σκέπης γύρω γύρω, ώστε να κάνουμε μια όμορφη μπαλίτσα, και το αναποδογυρίζουμε στο ταψί μας..τελειώνουμε όλη την ποσότητα...( εμένα μου περίσσεψε γέμιση, και έκανα και λίγη μαγειρίτσα)..δεν βάζουμε καθόλου νερό..


Στην ουσία θέλουν περίπου 30 με 40 λεπτά ψήσιμο..έτσι κι' αλλιώς όλα είναι προμαγειρεμένα ..να πάρει ωραίο χρώμα το φαγητό, και 2 με 3 φορές άδειασα το λίπος που έβγαζαν οι σκέπες, καθώς ψηνόντουσαν..με αυτόν τον τρόπο έγινε ελαφρύ το φαγητό μας, όσο παράξενο κι' αν φαίνεται!!μην σας τρομάζει το μεγάλο κείμενο, (είμαι της ανάλυσης, και πολυλογού...χαχα)
Βγάζει αρκετά άπλυτα, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο!!έστω και 1 φορά τον χρόνο...
Θα τρώτε, και θ' αναστενάζετε!!!καλή επιτυχία στις τολμηρές!!

Δική σας με αγάπη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου