Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

ΦΟΡΜΑΕΛΛΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ



απο την Eleni Kariofilli

 Υλικά
- Γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο ή μείξη και των δυο
- πυτιά
- αλάτι ψιλό


Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα στους 72 βαθμούς, αφήνουμε να κρυώσει και να φτάσει στους 32-35 ανάλογα με την ζέστη.
 Διαλύουμε την πυτιά (αν χρησιμοποιήσετε υγρή θέλει 1 γρ στο κιλό γάλα) σε ένα ποτήρι κρύο νερό με μια μεγάλη κουταλιά αλάτι.
Ρίχνουμε την πυτιά στο γάλα μας και αφήνουμε για 45 λεπτά με μια ώρα το γάλα μας να πήξει. Κόβουμε το τυρόπηγμα σε κύβους και το αφήνουμε μισή ώρα να ανεβάσει τον ορό.
Όταν είναι έτοιμο το παίρνουμε σιγά σιγα,με οριζόντιες κινήσεις, με μια τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε ένα τουλουπάνι (τσαντιλα) ή στα ειδικά καλούπια για τυρί.
Μέχρι εδώ ουσιαστικά έχουμε την διαδικασία παρασκευής φέτας. 
Τον ορό που θα βγει τον κρατάμε (αν θέλουμε βγάζουμε την μυζήθρα) και το αναθερμαίνουμε στους 80 βαθμούς.
Τοποθετούμε τα καλούπια μας στο καυτό τυρόγαλο και και τα αφήνουμε 15-20 λεπτά.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν για 12 ώρες.


Όταν στραγγίσουν, τοποθετούμε σε ένα μπολ τα τυράκια και τα αλατίζουμε με ψιλό αλάτι σε όλες τις πλευρές για δυο μέρες.
Μετά το διήμερο τα τυλίγουμε με τούλι και τα κρεμάμε σε δροσερό μέρος για 3-4 ημέρες. 

Τρώγετε ψητό ή τηγανιτό αλλά είναι εξίσου νόστιμο και ωμό!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου