Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΡΙΑ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΚΡΑΣΙ




από τον Μίλτο Σουλιώτη

Πόσο αρμονικά συμβιώνει το τυρί με το κρασί; Αν το πάντρεμα τους πετύχει, η γευστική εμπειρία είναι αληθινά απογειωτική. Ακολουθούν οδηγίες και μερικοί ενδιαφέροντες συνδυασμοί, όπου τα εξαιρετικά ελληνικά τυριά Π.Ο.Π. φλερτάρουν με τους ιδανικούς οινικούς συνοδούς.

ΟΝΟΜΑΣΤΑ ΤΥΡΙΑ Π.Ο.Π
 
ΑΝΕΒΑΤΟ Π.Ο.Π.: 
 Μαλακό λευκό τυρί με ευχάριστη γεύση και άρωμα, που ζητά τη συντροφιά ενός αρωματικού κρασιού από την ποικιλία Μοσχοφίλερο
ΓΑΛΟΤΥΡΙ Π.Ο.Π.: 
 Παραδοσιακό τυρί που μοιάζει με φέτα. Η προσθήκη φρέσκου γάλακτος μέσα στο δοχείο όπου φτιάχνεται του δίνει μια υφή γιαουρτιού. Συνδυάζεται τέλεια με ένα αρωματικό Sauvignon Blanc.
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΑΓΡΑΦΩΝ Π.Ο.Π.: 
 Μία από τις εξαιρετικές γραβιέρες της χώρας μας. Σε κάθε μπουκιά, ανακαλύπτει κανείς τα αρώματα του βουνού της περιοχής όπου φτιάχνεται. Φλερτάρει ιδανικά με ένα Cabernet Sauvignon, που θα αναδείξει τα αρώματα της.
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.: 
 Φτιάχνεται οπό αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει στα μιτάτα των κρητικών βουνών. Πλούσια, βουτυράτη και αλμυρούτσικη γεύση. Δεν θα απογοητεύσει τους εραστές του κόκκινου κρασιού, οι οποίοι θα τη συνοδεύσουν με ένα μαλακό Ξινόμαυρο, ένα πλούσιο Αγιωργίτικο αλλά και με ένα Merlot.
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ Π.Ο.Π.: 
 Φινετσάτο τυρί από αγελαδινό γάλα, που θα σταθεί επάξια δίπλα σε ένα πληθωρικό Chardonnay, αλλά θα ταιριάξει επιτυχώς και με ένα παλαιωμένο Ασύρτικο ή με ένα ελαφρύ Pinot Noir.
ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ Π.Ο.Π.:  
Ένα εξαιρετικό λευκό τυρί με διακριτική γεύση. Επιλέγει ως οινικό σύντροφο στο τραπέζι ένα λευκό κρασί από Ροδίτη.
ΚΑΣΕΡΙ Π.Ο.Π.: 
 Ημίσκληρο πρόβειο τυρί που «βγάζει» μπόλικη νοστιμιά και αναζητά δίπλα του ένα κόκκινο κρασί με μαλακές τανίνες και πλούσιο σώμα. Ένα Merlot θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα.
ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ Π.Ο.Π.: 
 Μαλακό τυρί οπό πρόβειο γάλα, κατάλληλο για να συνοδεύσει σαλάτες. Με την απαλή υφή και γεύση του, θα ταιριάξουν τα αρώματα ενός Μοσχοφίλερου.
ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ Π.Ο.Π.: 
 Τυρί με υφή ελαστική και σκληρή. Ευχάριστη, ελαφρώς αλμυρή γεύση και πλούσιο άρωμα. Στο τραπέζι, κάνει καλή παρέα με μια Ηπειρώτισσα Ντεμπίνα.
ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ Π.Ο.Π.: 
 Εξαιρετικά πικάντικο, κρεμώδες τυρί από πρόβειο, αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα που ωριμάζει κάτω από τον κυκλαδίτικο ήλιο. Παντρεύεται όμορφα με ένα γλυκό κρασί όπως αυτό της Σάμου και της Λήμνου.
ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Π.Ο.Π.: 
Σκληρό αιγοπρόβειο τυρί που ωριμάζει σε ελαιόλαδο, με λιπαρότητα και γευστική ένταση, που θα κάνει ταιριαστή παρέα με μια Ραψάνη.
ΜΑΝΟΥΡΙ Π.Ο.Π.:  
Ένα τυρί από πρόβειο γάλα, μαλακό και χιονάτο, με πληθωρική, απολαυστική γεύση. Ανάλογος θα είναι και ο χαρακτήρας του κρασιού που θα το συντροφεύσει: Οι ποικιλίες Sauvignon Blanc και Ροδίτης του ταιριάζουν εξαιρετικά.
ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ Π.Ο.Π.: 
 Γευστικά έντονο τυρί με καπνιστό χαρακτήρα, που ζητά δίπλα του ένα κρασί από την ποικιλία Chardonnay περασμένο από βαρέλι. Με ένα πλούσιο κρασί, το μετσοβόνε κάνει την έκπληξη.
ΜΠΑΤΖΟΣ Ή ΜΠΑΤΣΟΣ Π.Ο.Π.: 
Πικάντικο αλμυρό ημίσκληρο τυρί. Καλύτερος συνοδός του ένα ρωμαλέο Ξινόμαυρο, η χαρακτηριστική ποικιλία της Ημαθίας.
ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.: 
 Παραδοσιακό τυρί με μαλακή υφή και έντονη, κάπως ξινή γεύση. Ταιριάζει ιδανικά με την κρητική ποικιλία Βηλάνα, αφού δένουν οι γεύσεις και τα αρώματα του τόπου.
ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ Π.Ο.Π.: 
 Η υφή του παραπέμπει σε γιαούρτι και διακρίνεται για την ελαφρά υπόξινη γεύση του. Θα κάνει τη γευστική διαφορά με ένα αφρώδες Μοσχοφίλερο.
ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ Π.Ο.Π.: 
 Εξαιρετικό τυρί από αγελαδινό γάλα στη Σύρο. Γοητεύει με το πλούσιο άρωμα και την πικάντικη γεύση του. Φλερτάρει με το Viogner, αλλά κλείνει το μάτι και σε ένα κόκκινο κρασί με πλούσιο σώμα και τανίνες που κάνουν αίσθηση.
ΣΦΕΛΑ Π.Ο.Π.: 
Ονομάζεται και «το τυρί της φωτιάς». Πικάντικο τυρί άλμης που ταιριάζει με ένα Μοσχοφίλερο από την ποικιλία της περιοχής της.
ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.: 
 Το εθνικό μας τυρί, από πρόβειο γάλα και με ελαφρά πικάντικη γεύση, συνδυάζεται ιδανικά μόνο με τη ρετσίνα.
ΦΟΡΜΑΕΛΑ ΑΡΑΧΟΒΑΣ Π.Ο.Π.: 
 Τυρί παραδοσιακό, με ουδέτερη γεύση. Τρώγεται κυρίως ψητό και αναδεικνύεται με σταγόνες λεμονιού. Για να εκφράσει τα γευστικά χαρίσματα του, θέλει δίπλα του ένα φρέσκο Σαββατιανό.
ΟΝΟΜΑΣΤΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ Π.Ο.Π.
 
ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΝΑΞΟΥ: 
Ένα σκληρό γίδινο τυρί με πικάντικη αλμυρή γεύση, που θα ισορροπήσει όμορφα με τη δροσερή οξύτητα του Ασύρτικου της Σαντορίνης.
ΜΑΝΟΥΡΑ ΣΙΦΝΟΥ:  
Ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό τυρί που ωριμάζει σε οινολάσπες. Πλούσιο σε λιπαρά πρόβειο τυρί, που θα δέσει όμορφα με τις βελούδινες τανίνες ενός πληθωρικού Αγιωργίτικου.
ΣΕΒΡ ΜΕΤΣΟΒΟΥ: 
Παρασκευάζεται από ανοιξιάτικο γίδινο γάλα. Τα έντονα αρώματα εξωτικών φρούτων και το πλούσιο σώμα ενός κρασιού Sauvignon Blanc περασμένου από βαρέλι θα απογειώσουν την πικάντικη νεύση του, που οφείλεται στο μαύρο πιπέρι.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΣΤΑ «ΠΑΝΤΡΕΜΑΤΑ»

Ορισμένοι απλοί κανόνες που δίνουν μια βασική κατεύθυνση στην απόλαυση τυριού και κρασιού είναι:
• Φρέσκα λευκά τυριά με φρέσκα λευκά κρασιά
• Λιπαρά κίτρινα τυριά με πλούσια κόκκινα κρασιά
• Ώριμα λευκά τυριά με ώριμα λευκά κρασιά
• Έντονα αλμυρά τυριά με όξινα λευκά κρασιά
• Παλαιωμένα κίτρινα τυριά με παλαιωμένα κόκκινα κρασιά
Ένα πλατό με τυριά που θα συνοδεύσει ένα μπουκάλι κρασί που θα πιούμε με φίλους ένα βραδάκι στη βεράντα ή μπροστά στο τζάκι. 
Καταρχάς, το πιάτο μας θα πρέπει να περιλαμβάνει αριθμητικά τουλάχιστον 5 τυριά ώστε να υπάρχει η ενδεδειγμένη ποικιλία και εναλλαγή γεύσεων.
 Δεύτερον, καλό είναι να προτιμήσουμε τουλάχιστον κάποια από αυτά να είναι ελληνικά τυριά, τα οποία είναι από τα καλύτερα στον κόσμο – και μάλιστα τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Σερβίρουμε τα τυριά μας κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής. 
Φροντίζουμε ώστε να συνυπάρχουν
 μαλακά και σκληρά τυριά, 
ήπια και πιο πικάντικα,
 φρέσκα και πιο ώριμα
Προσέχουμε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, αλλά να έχουν όσο πιο μεγάλη απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχουμε, μπορούμε να γεμίσουμε τα κενά με καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους.

Τα σκληρά τυριά ας τα βγάζουμε από το ψυγείο μια ώρα πριν από το σερβίρισμα για να φανεί περισσότερο η γεύση και το άρωμά τους 
Τα μαλακά τυριά όπως το ανθότυρο ή το κατίκι, τα βγάζουμε την τελευταία στιγμή για να μην αποκτήσουν την χαρακτηριστική στα τυριά ξινίλα.

Τέλος, η σειρά με την οποία τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας έχει τη σημασία της.
 Τα βάζουμε κυκλικά, με φορά όπως οι δείκτες του ρολογιού, και ξεκινάμε από τα πιο ήπια για να καταλήξουμε σε αυτά με τον ισχυρότερο χαρακτήρα. 
Ένας μπούσουλας, ας πούμε, είναι :χλωρό μαλακό τυρί (τέτοιο είναι η μυζήθρα), χλωρό κατσικίσιο, σκληρό τυρί (όπως είναι μια καλή βαρελίσια φέτα), ώριμο κατσικίσιο τυρί (για παράδειγμα ένα σεβρ μετσοβίτικο), μαλακό με έντονη γεύση (δοκιμάστε να βάλετε κοπανιστή Μυκόνου, ας πούμε) και τέλος ένα πικάντικο σκληρό τυρί (όπως η Πετρωτή από την Τήνο).


Πηγή: Περιοδικό “Cook Book”, Εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», Τεύχος 16, Νοέμβριος 2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου