Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

ΤΥΡΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ

από την Αρετή Γραμμόζη-Παπαδημάτου

Υλικά
- 6 λίτρα κατσικίσιο γάλα
- ½ φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού πυτιά υγρή
- 1 πρέζα αλάτι
- χοντρό αλάτι για το αλμύρισμα


Εκτέλεση 
 Σε μια κατσαρόλα ρίχνω έξι λίτρα κατσικίσιο γάλα (από την κατσικούλα μου). 


Το βράζω μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. 
Το αποσύρω από τη φωτιά και περιμένω να έρθει σε θερμοκρασία περίπου 33-34 βαθμούς.
Έχω ένα θερμόμετρο γι’ αυτό το σκοπό. 
Σε μισό φλυτζάνι του καφέ νερό βάζω ένα κουταλάκι του γλυκού πυτιά και μια πρέζα αλάτι και τα ανακατεύω καλά.
Ρίχνω το περιεχόμενο μέσα στο γάλα.
 Το σκεπάζω και το αφήνω να πήξει πάνω από μια ώρα.


 Δοκιμάζω το πήξιμο με την ανάστροφη της παλάμης μου.
Εάν δεν κολλάει στο χέρι μου είναι έτοιμο.
 Με ένα μαχαίρι κόβω το πηγμένο τυρί σε κομμάτια και το αφήνω 10 με 15 λεπτά.
 Αρχίζει και διαχωρίζεται ο ορός.
 Σε ένα σουρωτήρι τοποθετώ ένα τουλουπάνι (τσαντήλα) και αδειάζω τη κατσαρόλα.
 Δένω καλά το τουλουπάνι και το κρεμάω να στραγγίξει


Το αφήνω ένα 12ωρο (ίσως και παραπάνω) να στραγγίξει καλά και κατά διαστήματα το πιέζω να φύγει και ο αέρας.


 Το κόβω σε χοντρές φέτες, το αλατίζω με χονδρό αλάτι και το αφήνω στο ψυγείο περίπου 3 με 4 ημέρες να σφίξει καλά και είναι έτοιμο.
Όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει άλμη και να το αποθηκεύσει. Εμείς επειδή είμαστε τυροφάγοι, δεν .....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου