Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟΝΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΒΑΖΟ





 από την Tsikita Mavi


 Υλικά
- τόνο
- αλάτι χοντρό
- ηλιέλαιο

 Εκτέλεση
Αγόρασα 2 τονάκια περίπου 2,5 κιλά.
Τα καθάρισα και τα ζύγισα, ήταν 2,2 κιλά. 
Τα έπλυνα καλά, και τα άφησα στο νερό λίγη ώρα μέχρι να φύγει το πολύ αίμα. 
Τα έβρασα με αλάτι χοντρό, 10% του συνολικού καθαρού κιλού, δηλαδή 220 γρ. αλάτι για 3 ώρες.
Τα στράγγισα και τα ξεψάχνισα καλά, με προσοχή να καθαρίσω όλα τα αγκάθια.
Έπλυνα και αποστείρωσα 2 βάζα μεγάλα και άρχισα να τα γεμίζω, πιέζοντας μαλακά για να μην μένουν κενά. 
Αφού γέμισαν τα βάζα, πρόσθεσα ηλιέλαιο έως το χείλος του βάζου.
Παρατήρησα ότι ο τόνος απορροφούσε το λάδι, και συνέχιζα να προσθέτω λάδι, μέχρι να δω ότι το λάδι μου καλύπτει όλη την επιφάνεια του ψαριού.
Σφράγισα με καθαρά καπάκια, και αποθήκευσα στο ψυγείο.
Την επομένη ημέρα κοίταξα πάλι το λάδι και συμπλήρωσα λίγο ακόμη.
Αυτό το κάνουμε καθημερινά, (να ελέγχουμε το λάδι μας).
Από την ίδια ημέρα έκανα τονοσαλάτα.

2 βάζα των 800 γρ. μου στοίχισαν 10 ευρώ.
Το αλάτι μου φάνηκε λίγο, την άλλη φορά θα βάλω λίγο παραπάνω.
Την συνταγή μου την έδωσε μία φίλη που κάνει κάθε χρόνο πάνω από 20-30 βάζα, με τη διαφορά ότι ο άντρας της ψαρεύει τον τόνο, και τον κάνει κονσερβοποίηση, δηλαδή μετά που κλείνει τα καπάκια τα βράζει σε κατσαρόλα για να σφραγίσουν τα καπάκια, και τα διατηρεί στο ψυγείο.
Θέλει λίγο υπομονή αλλά αν σκεφτούμε πόσο ακριβός είναι ο έτοιμος ο τόνος και πόσα συντηρητικά έχει θα το τολμήσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου