Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΑΚΟΦΙΣΙ ΜΠΙΑΝΚΟ (γνήσια κερκυραϊκή συνταγή)





από την Kρυσταλλένια Bλάσση


Yλικά
- 1 στακοφίσι (αποξηραμένος μπακαλιάρος )
- 1 1/2 ποτηράκι λάδι
- αλάτι και πιπέρι μαύρο
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 1/2 κιλό πατάτες χοντροκομμένες
- χυμό ενός λεμονιού


Εκτέλεση
Παίρνουμε το στακοφίσι κομμένο σε μερίδες, μας το κόβει ο μαγαζάτορας, το μπακάλικο δηλαδή, γιατί εκεί βρίσκεις μόνο, αν δεν βρούμε να μας το κόψουν, θα το κόψουμε με ένα πριόνι σε μερίδες, διότι φανταστείτε ότι το στακοφίσι είναι μπακαλιάρος αποξηραμένος.
Αν τον δεις κρεμασμένο μοιάζει με ένα ξύλο.
Το στακοφίσι θέλει να μουσκέψει 3 μέρες σε νερό που το αλλάζουμε συχνά. 
Στο τελευταίο νερό που θα του αλλάξουμε, προσθέτουμε και αλάτι (σημειώνω ότι παλιά το στακοφίσι το μούσκευαν σε θαλασσινό νερό).
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3 με 4 ποτήρια νερό, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το αλάτι, το μαυροπίπερο και το στακοφίσι να βράσουν για 1 ή 1 1/2 ώρα.
Mόλις βράσει προσθέτουμε τις πατάτες χοντροκομμένες, το λάδι και αν χρειάζεται λίγο ακόμα νερό και αφήνουμε να βράσουν να πήξει το ζουμί με το άμυλο της πατάτας. Τελειώνουμε το φαγητό ρίχνοντας το χυμό ενός λεμονιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου