Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΗ



από την Emmanuela Kumantaki
Υλικά
- 3-4 μήλα
- 1 κούπα ζάχαρη (μαύρη αν έχουμε)
- 1 1/4 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
- 2 αυγά
- κανέλα κ γαρύφαλλα
- 2 βανίλιες
- 1 μπέικιν σε περίπτωση που δεν έχουμε κόκκινη φαρίνα
- 1/2 κούπα καρύδια
- λίγο λεμόνι να μη μαυρίσουν τα μήλα
- 1/2 κούπα γάλα
- 1 1/2 κούπα φαρίνα κόκκινη


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και  τα κόβουμε, τα ραντίζουμε με λίγο λεμόνι να μη μαυρίσουν και .κανέλα και  γαρίφαλο σε  σκόνη


Έχουμε ετοιμάσει τη φόρμα μας αφού την έχουμε αλείψει και έχουμε ρίξει λίγη ζάχαρη στο πάτο και  τα  καρύδια αφού τα έχουμε περάσει από το μουλτι και τη βάζουμε μερικά λεπτά στο φούρνο μετά στρώνουμε τα μήλα στο κάτω μέρος της φόρμας.


Ξεκινάμε βάζουμε τα υπόλοιπα στο μίξερ υλικά βούτυρο -ζάχαρη διαδοχικά αυγά-γάλα -βανίλιες- ρίχνουμε αρκετή κανέλα και  γαρίφαλα το γάλα (απλά επειδή η δόση είναι μικρή βάζω και κάνω διπλή δόση) και στο τέλος το αλεύρι μας αν δεν έχουμε κόκκινη φαρίνα απλό αλεύρι με μπέικιν,  εγώ πάντα τη φτιάχνω με αλεύρι που φούσκωνε μόνο του και  τη  βάζουμε στο φούρνο περίπου για μια ωρίτσα αναλόγως και  το φούρνο.


όταν είναι έτοιμη τη βγάζουμε τη γυρίζουμε ανάποδα περιμένουμε να κρυώσει και  τη πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου