Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΟΥ ΣΚΙΟΥΡΟΥ...

από τον Δημήτρη Ζογκόκη

 Υλικά
- 2 κούπες αλεύρι
- 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- ένα κουταλάκι κανέλα
- ένα κουταλάκι baking powder
- 3 κρόκους αυγό
- 3/4  φρέσκο βούτυρο...
πλάθουμε πολλή ώρα μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη. στην αρχή θα νομίζεις ότι σπάει σε πολλά κομμάτια αλλά όσο πλάθεις θα δένει...
-6 μήλα κόκκινα

-3 μήλα πράσινα ξινά για γέμιση... 


Εκτέλεση
τα κόβουμε φέτες οριζόντια. τα μισά τα βράζουμε ίσα  να μαλακώσουν και τα άλλα μισά τα χωρίζουμε σε 2 μισά ακόμα, μισά στο μπλέντερ και μισά άβραστα.


τα βρασμένα τα βράζουμε μέσα σε κανέλα και ζάχαρη και λικέρ ή κάποιο γλυκό ποτό, περίπου 3-4 κουταλιές σούπας. 
βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί την ζύμη μόνη της και την ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει, μετά την βγάζουμε και περιχύνουμε λίγο από το ζουμί που βράσαμε τα μήλα, όχι να βραχεί, απλά να νοτίσει, 


μετά λίγη κανέλα από πάνω από τη ζύμη, μετά στρώνω ένα στρώμα από τα σκληρά μήλα, 


μετά άλλη μια στρώση από τα βρασμένα μετά στο τέλος βάζω τη μάζα από το μπλέντερ. το ξαναβάζω στο φούρνο μέχρι να μισοξεραθεί η πάνω στρώση. 


μετά το βγάζω. κάνω μαρέγκα με τα ασπράδια και το απλώνω (ας είναι καυτή η πίτα) από πάνω. το ξαναβάζω στο φούρνο μέχρι να ξεραθεί η μαρέγκα... 


τέλος! (μυστικό. όταν κάνω ζυμάρι, πρώτα κοσκινίζω στη λεκάνη το αλεύρι, μετά βάζω μπέικιν και τη ζάχαρη και τα ανακατεύω μόνα τους με τα χέρια. 

αυτό βοηθά στην ομοιογένεια του μείγματος. μετά τα αυγά και μετά ζεστό το βούτυρο για να ανακατευτεί πιο καλά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου