Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ





από τον Ιωάννη Τριφύλλη


Yλικά
- κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 αυγά
- μουλιασμένη ψίχα
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- ψιλοκομμένος μαϊντανός
- λάδι
- γάλα (γίνονται πιο μαλακά, ζυμώνονται πιο εύκολα και μειώνεις την ποσότητα λαδιού)
- ξύδι
- σόδα μαγειρική

Εκτέλεση  
Σε ένα ταψί βάζω τον κιμά. την μουσκεμένη και στυμμένη ψίχα, αλάτι  πιπέρι, γάλα, ρίγανη, λάδι και αυγά.
 Ζυμώνω καλά τον κιμά και προσθέτω τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ξαναζυμώνω για να ανακατευθεί και αυτός με τον κιμά. Βάζω λίγη μαγειρική σόδα στο μίγμα και την σβήνω με ξύδι. 
Ενώνω όλα τα υλικά και αφήνω τα μπιφτέκια για καμιά ώρα για να δέσουν τα υλικά.
Πλάθω τα μπιφτέκια και τα ψήνω συνήθως στην ψηστιέρα. (έχω την εντύπωση πως δεν ξεραίνονται όπως στο φούρνο). Τα ψήνουμε τόσο όσο να παραμείνουν ζουμερά.

Παρατηρήσεις
αΠολλές φορές στο μίγμα του κιμά προσθέτω και μια ντομάτα. (συνήθως την χτυπώ στο μουλτι μαζί με τα αυγά και το προσθέτω στον κιμά. Γίνονται πολύ μαλακά)
β. φίλη μου αντί για ψωμί χρησιμοποιεί ξυσμένη ωμή πατάτα. Τα έχω δοκιμάσει και γίνονται πεντανόστιμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου