Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

ΨΩΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά
- 1 φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί
- 1 τομάτα
- 1 κολοκυθάκι
- 1 αυγό
- 1 φλ. γάλα
- 1½ φλ. τυρί τριμμένο αλμυρό (π.χ. κεφαλοτύρι, πεκορίνο, παρμεζάνα)
- 1 κρεμμύδι
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ ματσάκι άνηθο
-1 κ. γλ. ξερή ρίγανη
- 1 κ .γλ. ξερό θυμάρι
-αλάτι
- πιπέρι
- λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Βγάζουμε την κόρα από το ψωμί και την τρίβουμε σε ψίχουλα. Τρίβουμε το κολοκυθάκι, το κρεμμύδι και την τομάτα στον τρίφτη. Βάζουμε το ψωμί στο γάλα και την τομάτα να μουλιάσει μέχρι να μαλακώσει.
Στύβουμε το ψωμί από τα πολλά υγρά ενώ έχουμε στραγγίξει και το κολοκυθάκι από τα υγρά του. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο.

Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε το ψωμί, το κολοκυθάκι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε να ενωθούν. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το αυγό και ζυμώνουμε αρκετά λεπτά ώστε να μαλακώσει και να αφρατέψει το ψωμί. 
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά να σφίξει. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια και τα τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα. 
Σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου