Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

ΛΙΚΕΡ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙαπό την Ειρήνη Συρράκου

Υλικά
- 5 πορτοκάλια μέτρια (περίπου 800 γραμ.)
- 700 γραμ. τσίπουρο, κονιάκ, ή βότκα
- 500 γραμ. ζάχαρη
- 500 γραμ. νερό
- 12 γαρύφαλλα
- 2 ξύλα κανέλας
- 1 μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση
Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε στη μέση, τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το τσίπουρο. Το σφραγίζουμε, το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 25 - 30 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το κάθε 3 - 4 μέρες.
Μετά τις 25 μέρες το ανοίγουμε, δοκιμάζουμε, κι αν μας αρέσει, το περνάμε από σουρωτήρι για να χωρίσουμε το υγρό από τα πορτοκάλια (αλλιώς τ’ αφήνουμε λίγες μέρες ακόμη). Τα πορτοκάλια τα στύβουμε πάνω απ’ το σουρωτήρι, πιέζοντάς τα στη χούφτα μας, για να βγάλουμε όλα τα υγρά τους.
Έπειτα φιλτράρουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άλλες δυο φορές.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5΄, φτιάχνοντας ένα σιρόπι. Όταν παγώσει, το ανακατεύουμε με το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο και το ανακινούμε να ανακατευτεί.
Αφήνουμε να σταθεί για δυο-τρεις μέρες, ανακινώντας το μια - δυο φορές, κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι.
Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε.

- Εναλλακτικά, αντί να κόψουμε τα πορτοκάλια στη μέση, τα τρυπάμε μ’ ένα πηρούνι ή με μια οδοντογλυφίδα 5-6 φορές, καρφώνουμε από δύο - τρία γαρύφαλλα στο καθένα και τα βάζουμε στο γυάλινο βάζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου