Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΦΡΕΣΚΟ ΤΥΡΙ

 απο τον Ιωάννη Τριφύλλη

Το πρώτο τυράκι που έφτιαξα με τις οδηγίες της Γιάννας Παρασχοπούλου ήταν εκπληκτικό!!
Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω και άλλες παραλλαγές πάλι από κεφιρ...
Βρήκα λοιπόν μια συνταγή που δεν χρειαζόταν καν βράσιμο και κόψιμο με ξύδι και αλάτι, Έβγαινε κατά την συνταγή ένα νόστιμο κρεμώδες τυρί..
Αποφάσισα να πειραματιστώ.

Υλικά
-κεφιρ
-τσαντίλα κατά προτίμηση κρουστό ύφασμα, μουσελίνα..(Πάλι χρησιμοποίησα βουαλ κουρτίνα της γυναίκας μου..χεχχε)
-σουρωτήρι για στράγγισμα

Εκτέλεση
Απλώνω σε ένα σουρωτήρι το ύφασμα, προεξέχοντας το ύφασμα από το σουρωτήρι και ρίχνω σιγά σιγά το συγκεντρωμένο κεφίρ μέσα.



Αρχίζει να βγάζει το τυρόγαλο..



οπότε μόλις μπορέσω μαζεύω το ύφασμα και το δένω και το κρεμώ...από ύψος (Εγώ το κρέμασα από το χερούλι των ντουλαπιών..και από κάτω το σουρωτήρι με την λεκάνη για να συγκεντρώνει το ξινόγαλα.


Λόγο βάρους αρχίζει και στραγγίζει καλύτερα.
Το αφήνω 6-8 ώρες οπότε μετά ανοίγω το ύφασμα και μαζεύω το τυρί.



Η γεύση του ξινούτσικη λόγο κεφίρ αλλά υπέροχη!!
Πράγματι κρεμώδης η υφή του.


Στην συνέχεια το αδειάζω σε μπολ, και ετοιμάζω το κρεμώδες τυρί δίνοντας του γεύση και άρωμα.



Μέσα στο τυρί αυτό προσθέτω
-ψιλοκομμένο άνηθο
-λιωμένο σκόρδο ανάλογα του γούστου μας
-λίγο αλάτι
-προαιρετικά μια κουταλιά μαγιονέζα για να δέση καλύτερα...
Το αποτέλεσμα εκπληκτικό..
Θυμίζει λίγο προς το τυρί Φιλαδέλφεια..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου