Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕΡΕΝΤΟΨΩΜΟ

από την  Katerina Manou

Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
- 3/4 φλιτζανιού γάλα
- 5,5 κουτάλια σούπας βούτυρο
- 8 gr μαγιά
-  λιγο αλάτι 
- 400gr μερέντα.


Εκτέλεση 
Ανακατεύουμε το αλεύρι τη ζάχαρη και τη μαγιά (αν είναι φρέσκια την διαλύουμε σε λίγο ζεστό νερό).Ρίχνουμε στη μέση τα αβγά το γάλα και το βούτυρο λιωμένο. Θέλουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει. Την αφήνουμε κανένα μισάωρο σκεπασμένη λίγο να φουσκώσει .



Την χωρίζουμε σε 4 ίσες μπάλες και ξεκινάμε ανοίγουμε την πρώτη σε ένα στρογγυλό κομμάτι με τα χέρια όχι πλάστη. Το κομμάτι αυτό το βάζουμε επάνω σε λαδόκολλα για να μπορέσουμε μετά να το σηκώσουμε και να το βάλουμε μέσα στο ταψί.



Πάνω στο κομμάτι βάζουμε μερέντα την απλώνουμε αφήνοντας γύρω γύρω περίπου ένα πόντο χωρίς μερέντα.
Ανοίγουμε δεύτερο κομμάτι και το βάζουμε από πάνω και πάλι μερεντα πατώντας τις άκρες να κολλήσουν.
Τρίτο κομμάτι τα ίδια και το τέταρτο από πάνω να κλείσουμε. Το βάζουμε μέσα στο ταψί και παίρνουμε ένα σφηνοπότηρο και το  τοποθετούμε στη μέση του κύκλου σαν οδηγό.
Μετά κόβεις με το μαχαίρι πρώτα σε σταυρό και βγάζεις 4 μεγάλα κομμάτια τα 4 τα κόβεις ξανά να γίνουν 8 και τα 8 σε 16 .Ξεκινάμε και παίρνουμε ένα κομμάτι και το στριφογυρνάμε προς τα δεξιά το αμέσως επόμενο αριστερά και συνεχίζουμε. 


Το αφήνουμε μισή ωρίτσα και ψήνουμε στους 180 30 -35 λεπτά  ανάλογα τον φούρνο.
Καλή Επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου