Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

ΡΕΒΙΘΟΨΩΜΟ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 500 γρ, ρεβιθάλευρο
- 2 κιλά σταρένιο αλεύρι 70% ή ολκής άλεσης
- 80 γρ νωπή μαγιά
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- νερό όσο πάρει


Εκτέλεση
Από το βράδυ ανακατεύουμε τα άλευρα. Διαλύουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιάνουμε προζύμι με το μείγμα αλευριού.
Την επόμενη ή μετά από 5-6 ώρες βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι σε λεκάνη. Ρίχνουμε το προζύμι στο κέντρο, νερό ελαφρώς χλιαρό και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλά η ζύμη στα χέρια μας (αν χρειαστεί βάζουμε λίγο λάδι). 
Σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

 Πλάθουμε 3-4 καρβέλια τα βάζουμε σε λαδωμένες φόρμες και τα σκεπάζουμε με πετσέτα έως ότου διπλασιαστεί ο όγκος τους. 
Τα ψήνουμε όλα μαζί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντίσταση κάτω και αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου