Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ





από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά
-συκωταριά αρνίσια
-έντερα
-μπόλια
-γλυκάδια από το αρνί
-λεμόνια
-αλάτι
-πιπέρι
-ρίγανη


Εκτέλεση
Έχουμε πλύνει και αναποδογυρίσει τα έντερα.
Τα βάζουμε με χυμό λεμονιού στο ψυγείο για να ασπρίσουν.
Τελευταία για να μην ταλαιπωρούμαι με το αναποδογύρισμα των εντέρων τα ανοίγω με ενα ψαλιδάκι.Πλένονται πιο εύκολα.
Έχουμε πλύνει την συκωταριά και την έχουμε κόψει σε κομμάτια τόσο μεγάλα όσο πρέπει για την σούβλα μας.
Τα στραγγίζουμε και τα αλατοπιπερώνουμε.
Περνάμε ένα ένα κομμάτι στην σούβλα βάζοντας ενδιάμεσα γλυκάδια για να διατηρούν σχετική υγρασία στο κοκορέτσι.
Έχουμε βάλει την μπόλια σε ζεστό νερό για να μαλακώσει και να απλώνεται πιο εύκολα για να τυλίξουμε το κοκορέτσι μας.

Αλατοπιπερώνουμε ξανά το κοκορέτσι στην σούβλα.
Βάζουμε την σούβλα όρθια και αφού δέσουμε στο πάνω μέρος την άκρη του εντέρου απλώνουμε το έντερο ως την άλλη άκρη της σούβλας.
Ξαναφέρνουμε το έντερο πάλι εκεί που το δέσαμε,το στερεώνουμε και ξανακατεβάζουμε το έντερο αρκετές φορές ώστε να στερεώσουμε την συκωταριά.
Έπειτα γυρνάμε το έντερο γύρο γύρο από το κοκορέτσι μέχρι να καλύψουμε όλο το κοκορέτσι με το έντερο και να μην φαίνεται η συκωταριά.

Για να αποφύγω την κούραση του γυρίσματος των εντέρων τοποθετώ την σούβλα πάνω στην ψησταριά και βάζω το μοτέρ να γυρνά οπότε τυλίγεται πιο εύκολα το κοκορέτσι.
Μπορείτε να το παρακολουθήστε στο βιντεάκι.
Ψήνουμε το κοκορέτσι στα κάρβουνα βάζοντας το σε ένα ύψος από την φωτιά περίπου 40 εκατοστά πάνω.Ο λόγος για να σιγοψηθεί το εσωτερικό του.
Όταν αρχίζει να ροδοκοκκινίζει τότε το κατεβάζουμε στα 20 εκατοστά.
Το σερβίρουμε κομμένο και με αλάτι-πιπέρι-ρίγανη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου