Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΚΑ

από την Γιάννα Παρασχοπούλου

 Υλικά
- 10 αυγά
-  μαγιά (το ¼ από ένα καλούπι μαγιάς)
- 1/3 από ένα βιτάμ
- 1 ποτήρι κρασιού σπορέλαιο
- 4 νεροπότηρα γάλα
- 3 νεροπότηρα ζάχαρη
- χυμό και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1-2 βανίλιες
- μπαχαρικά για τσουρέκια (μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα)
- αλεύρι , όσο πάρει
- 2-3 αυγά για την επάλειψη


Εκτέλεση
Βάζουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό και γάλα να γίνει. Σε μια λεκάνη βάζουμε το γάλα χλιαρό και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε Βάζουμε και τα μπαχαρικά και το βιτάμ λιωμένο, χλιαρό κι αυτό, μαζί με το σπορέλαιο.
Από το λάδι και το βούτυρο κρατάμε λίγο σε ένα μπολ και κάθε φορά βουτάμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε, βουτάμε και ζυμώνουμε. Ανακατεύοντας προσθέτουμε την μαγιά και το αλεύρι , μέχρι να γίνει η ζύμη ελαφριά και ελαστική. Το ζύμωμα θα είναι μαλακό και ελάχιστο, ώστε να μην ταλαιπωρήσουμε το ζυμάρι. 
Αφήνουμε να φουσκώσει και μετά το χωρίζουμε σε κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια μας. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και αφήνουμε να φουσκώσουν. Μόλις γίνουν τα αλείφουμε με κρόκο και νερό, ή ασπράδι και νερό και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ή σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ως να ροδίσουν στους 170 βαθμούς. 
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ: να είναι όλα τα υλικά χλιαρά και στην κουζίνα μας να έχουμε ζέστη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου