Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

από την Γιάννα Παρασχοπούλου 

 Υλικά
- 50 γρ. μαγιά μπύρας
- 1/2 φλιτ. τσαγιού χλιαρό νερό
- αλευρά
- 1 φλιτ. τσαγιού γάλα
- 1 φλιτ. τσαγιού βούτυρο
- 1 φλιτ. τσαγιού ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουτ.  γλυκού κοφτό αλάτι
- αμύγδαλα
- σουσάμι
- διάφορα μυρωδικά για τσουρέκια


Εκτέλεση
Σε χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά και την σκεπάζουμε και την διατηρούμε χλιαρή. 
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα αυγά, την ζάχαρη, και το βούτυρο. Μόλις διαλυθεί καλά η ζάχαρη προσθέτουμε το γάλα, τα μυρωδικά , το αλάτι και τον χυμό λεμονιού. 
Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά προσθέτουμε και την μαγιά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη, ελαστική και αφράτη.
Αφήνουμε σκεπασμένη την ζύμη μέχρι να φουσκώσει.
Κατόπιν παίρνουμε από την ζύμη και πλάθουμε κορδόνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδες. Τις τοποθετούμε σε λαδωμένες λαμαρίνες.
Αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλη.
Μόλις φουσκώσουν χτυπάμε 1-2 κρόκους μαζί με λίγο γάλα και αλείφουμε από πάνω.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και λίγα αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς ως να ροδίσουν καλά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου