Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

από την Irini Patiloudi
Υλικά
-1 πακέτο φύλλο 450-500gr
-1 ποτήρι ηλιέλαιο
-1 ποτήρι ζάχαρη
-ξύσμα από 2 πορτοκάλια
-1 φακελάκι  Baking powder 20 γρ
- 1 βανίλια
-4 αυγά
-1 κεσεδάκι γιαούρτι 2 ή 0%
Για το σιρόπι 
-2 ποτήρια ζάχαρη
-3 ποτήρια νερό
-Φλούδα από πορτοκάλι
Εκτέλεση
Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το αφήνουμε έξω να στεγνώσει για τουλάχιστον μία με δύο ώρες, ώστε να κομματιάζεται εύκολα.


Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-175 βαθμούς.
Κομματιάζουμε το φύλλο που έχει ξεραθεί σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο (το έχουμε βουτυρώσει από πριν).


Ανακατεύουμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Έπειτα το ρίχνουμε στο ταψί όπου βρίσκονται τα κομμάτια κρούστας και ανακατεύουμε πάλι, πολύ καλά, μέχρι να μουσκέψουν.
Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου, πάνω-κάτω στη θέση 2 του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά. Για να βεβαιωθούμε ότι η πορτοκαλόπιτα είναι καλά ψημένη, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο. Όταν βγει στεγνό, το γλυκό είναι έτοιμο.
Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει. 
Βράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά. 
Όπως είναι καυτό περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου