Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ


από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά
- 1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
- ζαμπόν κομμένο σε κομμάτια
- τυρί που λιώνει
- κρασί
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- ελάχιστο μοσχοκάρυδο
- 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο


Εκτέλεση
Πλένω και κόβω σε μικρά κομμάτια τα μανιτάρια.
Κόβω το κρεμμύδι και την πιπεριά σε λεπτές φέτες.


Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω τα λαχανικά μου να μαραθούν βγάζοντας τα υγρά τους.


Όταν πιουν τα υγρά τους προσθέτουμε λίγο κρασί αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο και περιμένουμε να εξατμιστούν τα υγρά.
Τότε προσθέτουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε την γέμιση μας προσθέτοντας και το ζαμπόν.


Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το τυρί.



Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε κατά ένα φύλλο.Το λαδώνουμε και προσθέτουμε επόμενο φύλλο.Πάλι λαδώνουμε και βάζουμε το επόμενο φύλλο
.

Ρίχνουμε την γέμιση μας και προσθέτουμε ένα ένα λαδωμένα τα επόμενα φύλλα.



Κλείνουμε την πίτα και λαδώνουμε το πάνω φύλλο όπως και το βρέχουμε ελαφρώς για να γίνει τραγανό.
Την κόβουμε σε κομμάτια και η πίτα μας έτοιμη για ψήσιμο.



 Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου μια ώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου