Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

ΛΟΥΤΖΑ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά
-ξεκοκαλισμένο κόντρα φιλέτο χοιρινό( χρησιμοποίησα ψαρονέφρι για πιο άπαχο κρέας)
-1 κιλό αλάτι χοντρό
-μπόλικο μαραθόσπορο( τον κοπάνισα ελαφρώς για να κολλήσει καλύτερα στο κρέας)
-κόκκους πράσινου πιπεριού(έβαλα διάφορα είδη πιπεριών)
- 1 λίτρο μαυροδάφνη η βισάντο


Εκτέλεση

Σε ένα τάπερ στρώνω αλάτι και ακουμπώ το κρέας. Το καλύπτω όλο με αλάτι και το αφήνω 3 μέρες στο ψυγείο γυρίζοντας το καθημερινά και προσθέτοντας κι άλλο αλάτι.



Προσωπικά το άφησα περισσότερο αλλά διαπίστωσα πως σκλήρυνε πιο πολύ.
Μετά την παραμονή στο αλάτι το βγάζω το ξεπλένω πολύ καλά, το στραγγίζω και το ρολλάρω σε μια λαδόκολλα όπου έχω βάλει το μείγμα με το μαραθόσπορο και τα πιπέρια.
Το βάζω ξανά στο τάπερ και το σκεπάζω με την μαυροδάφνη.


Το γυρίζω μέσα στο κρασί συχνά. Το αφήνω στο κρασί γύρω στις 10 μέρες.
Κατόπιν το αφαιρώ από το κρασί όταν ετοιμαστεί και το κρεμώ σε δροσερό μέρος να στεγνώσει και το βάζω στο ψυγείο για διατήρηση.


Επειδή στην Αθήνα και με τόση ζέστη αδυνατούσα να το κρεμάσω να στεγνώσει το κρέμασα στην σχάρα του φούρνου και το στέγνωσα στους 50 βαθμούς για 2 ώρες!!


Επειδή η ποσότητα αρκετή οπότε δεν ήξερα πως να το διατηρήσω, μετά το στέγνωμα το διατήρησα σε τάπερ με λάδι και μαραθόσπορο με πιπέρια.
Το αποτέλεσμα είναι φανταστικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου