Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ-ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ


από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- πορτοκάλια
- ζάχαρη
- χυμός λεμονιού
- λικέρ


Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια. Αφαιρούμε προσεκτικά το δέρμα τους, με τη βοήθεια ενός τρίφτη. Τα βράζουμε σε νερό περίπου 30-40 λεπτά. 
Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές, για 15 λεπτά περίπου την κάθε φορά. Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια. 
Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ή κυβάκια-πετώντας τις άκρες και αφαιρώντας από μέσα τις άσπρες ίνες.


Τα ζυγίζουμε μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει. Προσωπικά, στο 1 κιλό βάζω 350-400 γρ ζάχαρη (μαρμελάδα) και 700 γρ. ζάχαρη (γλυκό του κουταλιού). 
Τοποθετούμε τα κομμάτια σε μία κατσαρόλα, σε στρώσεις και πασπαλίζουμε την κάθε στρώση με ζάχαρη. 
Τέλος καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αφήνουμε για μία νύχτα, έτσι ώστε να βγάλουν το χυμό τους. 
Την επόμενη μέρα, αφού έχει λιώσει η ζάχαρη, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τον χυμό ενός λεμονιού και λίγο λικέρ της αρεσκείας μας. Αφού κρυώσει λιγάκι, γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μέχρι επάνω και τα αναποδογυρίζουμε για να τα σφραγιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου