Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά
- 1/2  κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
- ελάχιστη ζάχαρη
- λάδι
- νερό όσο σηκώσει για μια ζύμη ψωμιού
- πάπρικα καπνιστή ανακατεμένη με γλυκιά πάπρικα
- ψιλοκομμένος άνηθος
- τυρί τριμμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο στο μουλτι με λάδι
- λίγη τριμμένη φέτα


Εκτέλεση 
Ζυμώνω το ψωμί και το αφήνω μισάωρο να διπλασιαστεί σε όγκο. Το χωρίζω σε δυο κομμάτια και βάζω το κάθε κομμάτι σε επιφάνεια κοπής, το χτυπώ με το χέρι να πλατύνει λίγο και το κόβω σε μικρά τετραγωνάκια χαράζοντας το με οριζόντιες και κάθετες μαχαιριές.
Έχω βάλει σε μπολ το λιωμένο σκόρδο με λάδι και σε κομμάτια αλουμινόχαρτο το κοκκινοπίπερο τον άνηθο και το τυρί το τριμμένο. 


Παίρνω το κάθε κυβάκι ζυμαριού στο χέρι το πλάθω μπαλάκι, το βουτώ στο σκορδόλαδο και το τυλίγω είτε σε άνηθο τυρί η πάπρικα.
Τοποθετώ τα μπαλάκια ζυμαριού σε φόρμα και όταν γεμίσει ρίχνω λίγο θρυμματισμένη φέτα και καλύπτω με δεύτερη σειρά τα υπόλοιπα μπαλάκια ζυμαριού. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς


Όταν γίνουν τα ξεκολλώ μεταξύ τους και τα τοποθετώ προς φάγωμα.

Θα γίνουν ανάρπαστα

1 σχόλιο: