Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΟΥΡΟΥ

από την Emmanouela Koumantaki
Υλικά
-  χόρτα (μάραθο -σπανάκι -πράσο-γούλα)
-  πιπέρι
-  αλάτι
-  φέτα
-  1 αυγό
ζύμη κουρού
-  1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
-  1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-  1 φακελάκι μαγιά
-  λίγο αλάτι
- λίγη ζάχαρη
-  2 αυγά
-  1 πακέτο αλεύρι περίπου


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα χόρτα προσεκτικά και τα κόβουμε μικρά κομμάτια
ότι χόρτα προτιμάτε .
Τα ξεπλένουμε αρκετές φορές αφού τα έχω αφήσει λίγη ωρίτσα
στο πρώτο νερό με αλάτι-ξύδι .Τα ψήνουμε αρκετά βάζοντας λαδάκι το νερό που χρειάζεται , πιπεράκι -αλάτι (ότι μπαχαρικό προτιμάτε).
Μόλις είναι έτοιμα τα κατεβάζουμε και τα αφήνουμε να σουρώσουν 
(περίπου ένα δίωρο) είναι καλύτερα να τα έχουμε από τη προηγούμενη
Αφού έχουν σουρώσει προσθέτουμε την  φέτα και  το αυγό
Χτυπάμε το γάλα με τη μαγιά να διαλυθεί καλά ,ρίχνουμε το γάλα και στη συνέχεια το αλάτι-ζάχαρη-αυγά, και σιγά σιγά τ αλεύρι
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί αν δεν έχετε χρόνο και  αμέσως να την ανοίξετε δεν υπάρχει πρόβλημα , απλά εγώ όταν χρησιμοποιώ μαγιά πάντα την αφήνω λίγο ..όταν έχω χρόνο.
Στη συνέχεια μοιράζετε τη ζύμη σε 2 μέρη 
Ανοίγετε το φύλλο((πολύ εύκολο στρώνετε και με το  χέρι)) στο κάτω μέρος του ταψιού
απλώνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε να ανοίξουμε και το δεύτερο  το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση
Στη συνέχεια χαράζουμε την  πίτα με το μαχαίρι και την ραντίζουμε με γάλα
Την ψήνουμε  στους 180 βαθμούς περίπου 45 λεπτά


καλή επιτυχία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου