Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ




από τον Ιωάννη Τριφύλλη

 
Yλικά
- 1 κιλό κολοκύθι κόκκινο καθαρισμένο και κομμένο ζουλιέν
- ασβέστης
- ξινό
- 1 κιλό ζάχαρη
- αρμπαρόριζα
- 3 ποτήρια νερό
- αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα στη μέση
- βανίλια προαιρετικά
- χυμό λεμονιού


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε το κολοκύθι. 
Έχουμε διαλύσει τον ασβέστη¨σε 5 λίτρα νερό και βάζουμε το κολοκύθι μέσα για 6-7 ώρες. Το ανακατεύουμε κατά διαστήματα διότι ο ασβέστης κατακάθεται. 
Βγάζουμε το κολοκύθι από τον ασβέστη και το ξεπλένουμε πολλά χέρια με χλιαρό νερό.
Έχουμε διαλύσει το ξινό μέσα σε νερό και βάζουμε το κολοκύθι να μείνει για 3 ώρες.
 Το βγάζουμε το ξεπλένουμε και το βάζουμε σε νερό που βράζει να πάρει βράση για 5 λεπτά.
Το κατεβάζουμε το σουρώνουμε και ξαναβάζουμε για 2η φορά να πάρει βράση άλλα 5 λεπτά. Το κάνουμε και 3η φορά το ίδιο. 
Ετοιμάζουμε το σιρόπι και όταν έχει δέσει τότε ρίχνουμε το κολοκύθι μαζί με τα αμύγδαλα να βράσει με το σιρόπι.
 Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε στο μισό την φωτιά και το αφήνουμε για 15-20 λεπτά. Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε ως την άλλη μέρα να δούμε μήπως αραίωσε το σιρόπι από τα κολοκύθια που βγάζουν τα νερά τους 
Το ξαναβάζουμε να πάρει μια βράση και τότε του προσθέτουμε τα μυρωδικά και το λεμόνι να μην ζαχαρώσει. 
Έχουμε καθαρά βάζα τα γεμίζουμε τα κλείνουμε καλά και τα βάζουμε στο φούρνο να αποστειρωθούν με το γλυκό για κανένα 20λεπτο στους 80 βαθμούς.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου