Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΤΥΡΙ - ΚΑΣΕΡΙ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
-  5 κιλά γάλα
-   3 λεμόνια
-   1 φλιτζάνι του καφέ αλάτι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα. Μόλις αρχίζει να φουσκώνει ελαφρά ρίχνουμε τον χυμό των 3 λεμονιών και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Θα δούμε να κόβει το γάλα και να σχηματίζονται κομμάτια.
Μόλις τα δούμε να γίνονται σαν κομμένο γιαούρτι, πηχτό, ρίχνουμε και το αλάτι, εξακολουθώντας το ανακάτεμα.
Σβήνουμε την φωτιά, αφήνουμε 3-4 λεπτά ακόμη και το σουρώνουμε.
Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε μια βρεγμένη τσαντίλα (αυτό το κάνουμε για να μην κολλάει το τυρί στο ύφασμα) και το αφήνουμε για λίγο, να φύγουν τα πολλά υγρά.
Στρώνουμε ομοιόμορφα την τσαντίλα και βάζουμε από πάνω ένα βάρος για να στραγγίξει καλά το τυρί μας.
Το αφήνουμε έτσι 12 ώρες. (εκτός ψυγείου με το βάρος )
Μετά από τις 12 ώρες βγάζουμε το τυρί προσεκτικά από την τσαντίλα και το κυλάμε σε αλάτι χοντρό, όσο πάρει.
Το αφήνουμε έτσι πάνω σε σχάρα 12 ώρες και το γυρίζουμε 1-2 φορές. (εκτός ψυγείου)
Αφού περάσουν και οι 12 ώρες το ξεπλένουμε βιαστικά με νερό της βρύσης.
Μπορεί να καταναλωθεί άμεσα.
Για την διατήρηση:   βάζουμε το τυρί σε δοχείο και το καλύπτουμε με σπορέλαιο.
Μετά από 3-4 βδομάδες βγάζουμε και τρώμε. Από την στιγμή που το βάζουμε σε λάδι το διατηρούμε σε ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου