Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΧΟΧΛΙΟΙ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ


από την Ntina Ntina

Υλικά
-  Χοχλιοί καλοκαιρινοί
- αλάτι
- 1 σφηνάκι τσικουδιά
- αλεύρι
- δενδρολίβανο
- ξύδι
- λάδι


Εκτέλεση
 Πλένουμε πολύ καλά τους χοχλιούς. τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν .Μόλις πάρουν μια βράση ρίχνουμε την τσικουδιά η οποία βοηθά να βγουν τα σάλια και οι βλέννες των χοχλιών.   Τους αφήνουμε 10 λεπτά και τους σουρώνουμε .
Τους καθαρίζομε από το κέλυφος και με ένα μαχαιράκι ανοίγουμε μια τρύπα στο πίσω μέρος των χοχλιών. Τους ξαναπλένουμε και τους βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα με αλάτι και ρίγανη να βράσουν ξανά!
Τους βράζουμε για 20 λεπτά και προσθέτουμε 2 κ.σ ξύδι .Μετά από 20 λεπτά τους αποσύρομε τους ξαναπλένουμε και τους αφήνουμε να σουρώσουν .
Έχουμε βάλει σε ένα πιάτο αλεύρι με λίγο αλάτι και βουτάμε το στόμιο του χοχλιού σε αυτό και τους σοτάρουμε σε καυτό λάδι Τους πασπαλίζουμε με ροσμαρί (δενδρολίβανο) και τους σβήνουμε με ξύδι και τους βγάζομαι από το τηγάνι 
Πρέπει να αφήσουμε τους χοχλιούς σε χλιαρό νερό για να ανοίξουν .
Όσοι δεν ανοίγουν τους τσιμπάμε με μια οδοντογλυφίδα και αν δεν σαλέψουν τους πετάμε .
Επίσης όταν βρίσκουμε χειμωνιάτικους χοχλιούς ,είναι προτιμότερο να μαζεύονται μετά τον Μάρτιο γιατί αλλιώς μυρίζουν και τους βάζουμε μακαρόνια και όχι αλεύρι ,γιατί ψοφάνε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου