Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΑΣΟΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

από τη Nitsa Kazikou
Στην οικογένεια μας, από παιδί ακόμη, το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, κόβουμε αυτήν την πίτα, στην οποία βάζουμε και τον παρά..(κέρμα)..έθιμο Θρακιώτικο, (Ανατολική Θράκη, Αδριανούπολη) αλλά και Θεσσαλιώτικο,( Κοκκινογη Ελασσόνας)...με την διαφορά ότι στο χωριό μου την κάνουν με κομματάκια κρέας, όχι κιμά!!
στα χρόνια των γονιών μας, εκτός από παρά, βάζανε ένα μικρό άχυρο, ένα κλαδάκι από αμπέλι, και ένα κλαδάκι από οπωροφόρο δένδρο!!! ανάλογα τι έπεφτε στον καθένα, θα ήταν η τύχη του να πάρει τα χρήματα, τα χωράφια, τα αμπέλια, η τα περιβόλια!!
 πίτα αύτη για να γίνει νόστιμη και γλυκιά, θέλει πολύ πράσο, και ξερό κρεμμύδι!!!

Υλικά
Για την γέμιση
-  1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
-  1 κιλό κρεμμύδια ξερά
-   1 κιλό πράσα μόνο το άσπρο
-  ελαιόλαδο...
-  αλάτι
-  πέπερι μαύρο
Για το φύλλο
-  1 κιλό αλεύρι
-  1,5 ποτήρι νερό χλιαρό
-  1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
-   αλάτι 1 κουταλιά της σούπας κοφτή
- ½  φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
-  για το άλειμμα των φύλλων ελαιόλαδο με βούτυρο φρέσκο καθαρισμένο (αυτό που είναι σε βάζο, και το βάζουμε στους κουραμπιέδες)


Εκτέλεση
Κρεμμύδια χονδροκομμένα, και πράσα σε μέγεθος 1,5 πόντο..τα βάζουμε στην κατσαρόλα στην φωτιά, και τα περιχύνω με έναν βραστήρα νερό που βράζει..μερικά ανακατέματα, να βγάλουν την αψάδα κρεμμύδι, και πράσο...εδώ ήθελα να βάλω την φωτογραφία  των κρεμμυδιών..


τα στραγγίζουμε, και τα σοτάρουμε με ένα ποτηράκι λάδι χωρίς να τα αφήσουμε να πάρουν χρώμα..ανακατεύουμε συνεχώς..δεν βάζουμε αλάτι σ' αυτό το σημείο, γιατί ο κιμάς μας θα κάνει σβόλους!!
προσθέτουμε τον κιμά προσπαθώντας να τον σπάσουμε με την κουτάλα μας την ξύλινη..να ενωθεί με το κρεμμύδι ο κιμάς, ανακατεύουμε συχνά, περιμένοντας να σωθούν τα υγρά...δεν πρέπει όμως και να στεγνώσει πολύ..προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και αφήνουμε να κρυώσει τελείως..η γέμιση πάντα πρέπει να είναι κρύα..ποτέ ζεστή!!


ΦΥΛΛΟ...
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας, χωρίζουμε την ζύμη σε δυο μπάλες..(λίγο μεγαλύτερη η μια, από την άλλη) και τις αφήνουμε σκεπασμένες με πετσέτα.
.

ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο και το αλείφουμε με το μίγμα λαδιού βουτύρου..



το διπλώνουμε, το αλείφουμε πάλι με βουτυρόλαδο, και ξαναδιπλώνουμε έως να σχηματίσουμε ένα πακετάκι ...φάκελο


το βάζουμε σε αλευρωμένο πιάτο σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο
επαναλαμβάνουμε το ίδιο και στο 2ο φύλλο..στρώνουμε την πίτα μας, 1 φύλλο κάτω, να εξέχει λίγο γύρω γύρω, ( για να κάνουμε τον κόθρο)γέμιση παντού μέχρι τις άκρες καλά..σκέπασμα με το 2ο φύλλο..κλείνουμε την πίτα με το περισσευούμενο γύρω- γύρω φύλλο, τυλίγοντας το..
Την κόβουμε όπως μας αρέσει, την λαδώνουμε να πάει παντού το λαδάκι, και στις γωνιές και στον κόθρο...έχουμε ανάψει τον φούρνο μας από πριν, στους 220 C...μόλις γίνει την ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό και την βάζουμε στην δεύτερη από κάτω θέση...την αφήνουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, και να φουσκώσει, στους 220C..περίπου 25- 30 λεπτά..
μετά χαμηλώνουμε στους 180C για όση ώρα χρειαστεί να ροδοκοκκινίσει, και να γίνει τραγανή...περίπου άλλα 15- 20 λεπτά.. εξαρτάται από τον φούρνο..
δεν την σκεπάζω ποτέ την πίτα γιατί μαλακώνει....

καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου