Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ






από τον Stelios Kalaitzidis

 Yλικά
- 1 λάχανο μεγάλο (ή λάχανο τουρσί)

Για τη σάλτσα
- 2 κονκασέ ντομάτα (ή φρέσκια ντομάτα)
- αλάτι
- πιπέρι
- κανέλλα

Για τη γέμιση
- 1/2 κιλό κιμάς χοιρινός
- 1/2 κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
- 3 μέτρια κρεμμύδια
- 1 ματσάκι μαϊντανός
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τον κιμά. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο λάχανο και τυλίγουμε τους σαρμάδες (σε μέγεθος παλάμης) βάζοντας γέμιση.
Τοποθετούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα εφόσον πρώτα βάλουμε μέσα λίγο λάδι και στρώσουμε τον πάτο με λίγα φύλλα λάχανου.

Έπειτα περιχύνουμε με τη σάλτσα της ντομάτας (στην οποία έχουμε προσθέσει κανέλλα, πιπέρι, αλάτι).
Εάν το λάχανο δεν είναι τουρσί, τότε στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε το χυμό στην κατσαρόλα με τους σαρμάδες. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στους λαχανοντολμάδες πριν κλείσουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μία ώρα περίπου.
Αν χρειαστεί συμπληρώστε με βρασμένο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου