Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΣΟΥΠΙΕΣ ΣΤΙΦΑΔΟ



από τη Nitsa Kazikou

Υλικά
-  2 κιλά σουπιές
-   10 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, περίπου 2 κιλά
-  3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
-  ελαιόλαδο με το μάτι
-  πελτέ ντομάτας 2 κουταλιές σούπας γεμάτες
-   μαϊντανό, ( για να γίνει ελαφρύ το φαγητό...η δάφνη το βαραίνει)
-  αλάτι με προσοχή
-  πιπέρι αν θέλετε του πάει..και μαύρο, και κόκκινη καυτερή πιπεριά..(εγώ δεν βάζω και γίνεται πάλι νόστιμο!!!)


Εκτέλεση
Χρησιμοποιώ 2 κατσαρόλες..μια απλή για τα κρεμμύδια, και την χύτρα για τις σουπιές, που θέλω να γίνουν βαμβάκι...ενώ το κρεμμύδι το θέλω σχηματισμένο, να μην λιώσει
τις σουπιές μας τις καθαρίζει ο ψαράς και τις κόβει κιόλας...οπότε ξεκινάμε να τις πλύνουμε καλά, και να τις βάλουμε στο τρυπητό να στραγγίξουν καλά, ανακινώντας συχνά το τρυπητό για καλύτερο στράγγισμα..
Οι σουπιές βγάζουν αρκετό νερό, γι' αυτό βάζω πελτέ ντομάτας, για να μην έχει πολλά υγρά...
Βάζω την χύτρα σε δυνατή φωτιά και αφήνω να ζεσταθεί καλά..ρίχνω τις σουπιές μέσα και αφήνω να τσιτσιρίσουν ανακατεύοντας τες ώστε να σωθούν τα υγρά...
Προσθέτουμε λίγο λάδι, όχι όλο, και τον πελτέ ντομάτας..έχουν βγάλει οι σουπιές υγρά οπότε δεν βάζω νερό..αν η χύτρα σας όμως βγάζει κατά την διάρκεια του βρασμού συνέχεια ατμό τότε θα πρέπει να βάλετε νεράκι, για να μην καεί το φαγητό σας..κλείνουμε την χύτρα, και χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά μας....
Ένα 10 λεπτο τις άφησα εγώ με την Fisler..βάζουμε τα κρεμμύδια μας στην άλλη κατσαρόλα την απλή, με λίγο λάδι και τα μαραίνουμε..να μην σκουρύνουν, θα γίνει βαρύ το φαγητό...βάζουμε αλάτι και λίγο χυμό ντομάτας..θα εξατμιστεί το νερό σιγά σιγά βράζοντας...
Χαμηλώνοντας την φωτιά..όταν μαλακώσουν τα κρεμμύδια, και νοστιμίσουν...(γλυκάνουν) κατεβάζουμε από την φωτιά, και αφήνουμε να ηρεμήσει σκεπασμένο..
Εν τω μεταξύ, έχει κατέβει και η βαλβίδα από την χύτρα..( ένδειξη ότι μπορούμε να την ανοίξουμε) την ανοίγουμε, σμίγουμε τα περιεχόμενα των 2 κατσαρολών, και τα βάζουμε να πάρουν 2, 3, βράσεις...να ενωθούν οι γεύσεις... Δ
εν ανακατεύουμε δυνατά και άτσαλα να μην κάνουμε το φαγητό μας (νιανιά)..τραβάμε εκτός φωτιάς το έτοιμο πλέον φαγητό, και αφού σταματήσει ο βρασμός και ηρεμήσει το φαγητό μας, αν θέλουμε και χρειάζεται βάζουμε λίγο λαδάκι ωμό από πάνω, να γυαλίσει, να νοστιμίσει, και να μοσχομυρίσει!!!
Καλή επιτυχία.. ..

Σημείωση: όταν βρίσκω καλές σουπιές κρεατωμένες, και σε καλή τιμή, τις αγοράζω και καθαρισμένες-πλυμένες σε διπλή σακούλα τροφίμων τις βάζω στον καταψύκτη!!!μεγάλη ευκολία μετά..σε 2 ωρίτσες ξεπαγώνουν, και τις μαγειρεύετε!!!
Συνοδεία: ρύζι μπασμάτι και τσίπουρο!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου