Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

από τη Nitsa Kazikou

Υλικά
- 3 κιλά πορτοκάλια
- 3 κιλά ζάχαρη
- 6 ποτήρια νερό
- 3 γεμάτες κουτ. σούπας γλυκόζη
- 11/2 κουτ. γλυκού  ξινό
- 1 κουτ. γλυκού  σόδα του φαγητού στο πρώτο ζεμάτισμα. 

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια , τα ξύνουμε με ψιλό τρίφτη του τυριού, να φύγει το γυαλιστερό μέρος της φλούδας. Ελαφρά όμως, μην χάσουμε το άρωμα τους.
Τα πλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν για 8 λεπτά με ένα κουτ. σόδα. Στο δεύτερο ζεμάτισμα μόνο νερό για 5-6 λεπτά.
Με μικρό πιρούνι τρυπάμε να δούμε αν μαλάκωσε το φρούτο μας. Αν όχι αφήνουμε λίγο ακόμα!!
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα αφού τα ρίξουμε λίγο νερό βρύσης…
τα αφήνουμε να κρυώσουν, και κόβουμε το κάθε ένα, σε 8 κομμάτια!!  σταυρωτά κατά μήκος, και μετά οριζόντια. [κάθετα στις προηγούμενες τομές!!]
με ψαλίδι αφαιρούμε όλες τις ίνες, και τα χοντράδια που υπάρχουν, [κοτσάνι, ομφαλός] τα κουρεύουμε!!! βάζουμε την ζάχαρη με το νερό να βράσει για 5-7 λεπτά, και προσθέτουμε το φρούτο. συνεχίζουμε το βράσιμο, για 30-40 λεπτά!! και κατεβάζουμε από την φωτιά. την επομένη ξαναβράζουμε το γλυκό μας έως ότου δέσει. 10 λεπτά πριν προσθέτουμε την γλυκόζη, και το ξινό.
καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου