Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΛΑΓΑΝΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη 

Υλικά
-αλεύρι λευκό 750 γραμμάρια
-αλεύρι ολικής 250 γραμμάρια
-2 φακελάκια μαγιά
-ένα ποτήρι γάλα χλιαρό
-νερό χλιαρό όσο σηκώσει(περίπου 2 ποτήρια
-ένα τέταρτο του ποτηριού λάδι
-γλυκάνισο
-2 κουταλιές ζάχαρη
-1 κουταλιά αλάτι
-σουσάμι


Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το γάλα και την ζάχαρη και διαλύουμε την μαγιά.



Την αφήνουμε ένα 10λέπτο για να φουσκώσει.
Την ρίχνουμε στην λεκάνη με το αλεύρι που έχουμε προσθέσει το αλάτι το γλυκάνισο.
Προσθέτουμε το νερό και το λάδι και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας.
Έχουμε βάλει σε ένα ταψί λαδόκολλα και την λαδώνουμε.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε τρία μέρη.



Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το πλαταίνουμε πάνω στην λαδόκολλα με τα χέρια μας.



Αφήνουμε να φουσκώσει και με τον αντίχειρα μας κάνουμε γουβώματα στην επιφάνεια της λαγάνας.


Την περνάμε με ένα πινέλο με νερό και ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι.
Την ψήνουμε για κανένα 20λεπτο σε προθερμασμένο φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου