Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

ΞΥΓΑΛΟ


από τον Μίλτο Σουλιώτη

Υλικά
-γάλα
-αλάτι

Εκτέλεση
Μια συνταγή που από τι γνωρίζω την κάνουν εδώ μόνο Σητεία.
Στο Ρέθυμνο (που έχω ρίζες δεν την γνωρίζουν) το λένε Ξύγαλο. Το οποίο μπαίνει κατάψυξη για χειμώνα
Λοιπόν παίρνουμε το γάλα σουρώνουμε και όπως είναι άβραστο το βάζουμε σε 1 μπολ στα 2 κιλά γάλα 1 κουταλιά της σούπας αλάτι όχι φουσκωτή γιατί θα γίνει λύσσα,
Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε.
Αν θέλεις βάζεις ελάχιστη πυτιά.
Το αφήνουμε σε 1 μέρος και το παρακολουθούμε 
Θέλει 3-4 ημέρες.
Αν κάνει από πάνω (φοινικιά) την αφαιρούμε και το βάζουμε να σουρώσει.
Εγώ το αφήνω ένα βράδυ.
Αυτό τρώγεται πάνω σε ψωμάκι ή βουτάς πατάτα μέσα και είναι τέλειο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους.
Το βάζω και στην χωριάτικη μέσα δοκιμάστε το δεν θα το μετανιώσετε.
Προσοχή αν το κάνετε στο μπολ να μην είναι ξέχειλο γιατί φουσκώνει και θα χυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου