Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

από τη Nitsa Kazikou

Yλικά
- 100 γραμ. πέταλα εκατόφυλλης τριανταφυλλιάς αράντιστης
- 250 γραμ. ζάχαρη
- 250 ml νερό
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού


Εκτέλεση
Κόβουμε τα πέταλα από την τριανταφυλλιά και τα πλένουμε με νερό. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ροδοπέταλα με 50 γραμμ. ζάχαρη και με τα χέρια μας τα τρίβουμε απαλά με την ζάχαρη.
Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 2 ώρες.
Σε μια κατσαρολίτσα προσθέτουμε το νερό, τα 200 γραμ. ζάχαρη και τα βράζουμε για 1 λεπτό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα ροδοπέταλα με τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. 
Πριν το βγάλουμε από την φωτιά προσθέτουμε μια κουταλιά χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγα λεπτά το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Παραλλαγές: Σε περίπτωση που σας είναι δύσκολο να βρείτε εκατόφυλλη τριανταφυλλιά μην ανησυχείτε τη συνταγή την δοκιμάσαμε και με πέταλα οποιαδήποτε άλλης τριανταφυλλιάς και δεν παρατηρήσαμε διαφορά στη γεύση και στο άρωμα του γλυκού.
Το σημαντικό είναι η τριανταφυλλιά να είναι αράντιστη.

Μικρές Συμβουλές

Πως καταλαβαίνουμε ότι το σιρόπι μας έχει δέσει. Μπορούμε με δύο τρόπους να καταλάβουμε ότι το σιρόπι μας έχει δέσει.
1. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο από το σιρόπι του γλυκού και το βάζουμε σε ένα πιάτο. Όταν παίρνουμε με το κουτάλι το σιρόπι και το ρίχνουμε ξανά στο πιάτο και σχηματίζεται μια ομοιόμορφη γραμμή τότε το σιρόπι μας είναι έτοιμο.

2. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο από το σιρόπι του γλυκού και το βάζουμε σε ένα πιάτο. Aν το κουτάλι κολλάει στο πιάτο τότε το σιρόπι είναι έτοιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου