Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΝΗΣΤΗΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ



 από την  ΤΖΕΝΗ ΛΑΓΑΡΗ

Υλικά
- 3,5 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 0,5 κούπα κονιάκ ή λικέρ
- 1,5 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του  γλυκού κοφτό σόδα, την οποία διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού
- 1 μπέικιν πάουντερ
- Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, κράνα) κομμένα σε μικρά - κομμάτια και αλευρωμένα καλά
- 0,5 κούπα καρύδια και αμύγδαλα τριμμένα
- 30-40 γραμμάρια κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 βανίλια
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι


Εκτέλεση
 Στη λεκάνη του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, χτυπώντας συνεχώς.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά.
Σε μια μεγάλη φόρμα του κέικ ή σε δύο μακρόστενες στρώνουμε καλά χαρτί ψησίματος (διαφορετικά κολλάει) και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα στον αέρα ή προσαρμόζουμε το χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος ανάλογα με το πώς ψήνουμε τα υπόλοιπα κέικ ανάλογα στο φούρνο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου