Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη

 Υλικά
- ½ κιλό φύλο κρούστας
- 250 γραμ. βούτυρο Κέρκυρας
- 700 γραμ αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- 1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
- κανέλλα
- 1-2 κουταλιές φρουκτόζη
Σιρόπι
- 2 ποτήρια νερό(αν και χρειάζεται λίγο περισσότερο)
- 3 ξύλα κανέλας
- 1 ½ ποτήρι φρουκτόζη
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση
Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο. Βάζουμε 3-4 φύλλα βουτυρωμένα στο βουτυρωμένο ταψί. 
Έχουμε ανακατέψει την φρυγανιά τα αμύγδαλα ζάχαρη και κανέλα γαρύφαλλα και ρίχνουμε πάνω στα φύλλα. 
Προσθέτουμε βουτυρωμένο φύλλο και μετά το αμύγδαλο. Πάλι φύλλο βουτυρωμένο και αμύγδαλα.

Μόλις τελειώσουν οι στρώσεις σκεπάζουμε με 3-4 φύλλα βουτυρωμένα τον μπακλαβά. 
Τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβο και καρφώνουμε σε κάθε κόμματε ένα γαρύφαλλο.



Ψήνουμε στους 150 βαθμούς μια ώρα και κάτι.
Όταν κρυώσει το γλυκό ρίχνουμε το σιρόπι που έχουμε βράσει για 5 -8 λεπτά ζεστό και αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου