Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

από τον Takis Fanaras
 
Υλικά 
-  500 gr Γίγαντες μαύροι Πρεσπών
-  1  μεγάααλο κρεμμύδι λευκό σε ροδέλες
-  2  μέτρια κρεμμύδια κόκκινα σε ροδέλες
-  3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα λοξά
-  2-3 πιπεριές σε κέρατο σε λεπτές λωρίδες 2-3 εκ.
-  8-10 φύλλα σέλινο ...αρωματικά κομμένα με το χέρι
-  2 καρότα ...ίσια κομμένα σε ροδέλες
-  6 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό 
-  1  φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη ή αλεσμένη
-  1  φρέσκια ντομάτα σε φέτες ροδέλες 3-4 χιλστ.
-  1  κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα και 1-2 κ.γλ. ζάχαρη ...ανάλογα
-  1  κούπα λάδι
-  1  κ.σ. ντοματοπελτέ, ...ξερή ρίγανη
-  1  κ.γλ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή και μία κ.γλ. πάπρικα καυτερή
-  1  κ.γλ. κάρυ, ...αλάτι και ...πιπέρι μαύρο
-  4 δαφνόφυλλα, δύο μύτες δενδρολίβανο και 4 άκρες φρέσκια ρίγανη (ό,τι δεν έχετε ...παραλείπεται


Εκτέλεση
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τους μαύρους γίγαντες...
σε χλιαρό νερό και εγώ αλλάζω ένα-δυο νερά (χλιαρά, πιο λίγο ξάφρισμα...)
Βράζουμε τους γίγαντες, ξαφρίζουμε κλπ. περίπου... 45 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με δυο κουτάλια, ζουλώντας, αν έβρασαν... (λιώνουν και μετά δοκιμάζουμε στη γεύση ...την υφή).
Στραγγίζουμε και κρατάμε δυο κούπες απ' το ζουμί τους...
Στην κατσαρόλα λάδι στον πάτο... και όταν ζεσταθεί αρκετά προσθέτουμε τις ροδέλες των κρεμμυδιών και των καρότων για να μελώσουν... καλά, 
μετά έρχεται το φρέσκο κρεμμυδάκι, φέρνουμε μερικές στροφές ν' αναμιχθούν ...έρχονται οι πιπεριές..., τα ίδια, ...το σέλινο, τον μαϊντανό..., μετά από λίγο την ψιλοκομμένη ντομάτα, πασπαλίζουμε 1 κ.γλ. ζάχαρη, ρίχνουμε την κούπα με την κονσέρβα ντομάτας ...και, καπάκι ...μετά, μία κ.σ. τοματοπελτέ αραιωμένο με λίγο ζουμί απ' το βράσιμο των φασιόλων, αλατάκι, πιπεράκι, λίγες στροφές να πάρουν και μια βράση και να πετύχουμε ένα μείγμα από ροδέλες κρεμμυδιών μελωμένες ...σε μια καλή σάλτσα ντομάτας και λαχανικών - (πολλά λόγια ...στη διαδικασία απλό !...).


Στρώνουμε στο ταψί τους γίγαντες ...ίσια και αφράτα, πασπαλίζουμε με ρίγανη και κάρυ, αλατάκι - πιπεράκι (εγώ πασπαλίζω πρόσθετα και κουρκουμά... αλλά να μην σας ζαλίζω...), από πάνω απλώνουμε το μείγμα της κατσαρόλας... σείουμε λίγο το ταψί να εισχωρήσει και να καθίσει το ...σαλτσουάρ ελαφρά στους φασίολους, αν φανεί πηχτό... με μιά κουτάλα ραντίζουμε ζωμό φασολιών, ...από πάνω σκεπάζουμε με τις ροδέλες ντομάτας , λίγη ζαχαρίτσα, ρίγανη, άλας, τα τέσσερα δαφνόφυλλα, τις δύο άκρες δεντρολίβανο, και τις μύτες της ρίγανης ! ...Αυτό ήταν όλο...!


Στο φούρνο... 180-200 βαθμούς... μέχρι να καταμαραθούν οι από πάνω ντομάτες και να ρουφήξουν οι γίγαντες τη σάλτσα ...περίπου 45 λεπτά !!!
Στο σερβίρισμα... φρέσκο έξτρα παρθένο λιόλαδο, ριγανίτσα, κεφαλοτύρι, φρυγανισμένο ψωμάκι με λαδάκι ως άνω και ρίγανη ! Bon apetit...!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου