Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΠΙΠΕΡΟΠΙΤΑ

από την Evi Νikolaidou

Υλικά
-  6 πιπεριές Φλωρίνης,
-  2 πιπεριές πράσινες( άμα μας αρέσουν τα κέρατα, μπορούμε κι απ' αυτά-προσωπικά δεν τα αντέχω, με ενοχλούν στις πόρτες)
-  6 πράσα
-  500 gr μανιτάρια(δεν βάζω, αν και τρελαίνομαι για δαύτα, γιατί το τέκνον δεν τρώει μύκητες, λέει)
-  1 πακέτο φύλλο χωριάτικο(της πρωτεύουσας δεν διατίθεται)
-  1 φλυτζάνι σησαμέλαιο
-  τυρί φέτα- όχι σε γκουμούτσα είπαμε ή κασέρι,
αλλά κι αν θέτε σαλάμια αέρα,
-  πιπέρι,
-  σησάμιον 
-  αλάτι(με ρέγουλα αυτό, γιατί έχουμε τη φέτα αφ' ενός, και σέρνονται κι εγκεφαλικά αφ' ετέρου, λόγω  ηλικίας, άμα ανέβει η πίεση).
Τώρα τα εκτελούμε:
 Σοτάρουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές με το σησαμέλαιο-στην άκρη. Τα πράσα τα σοτάρουμε μόνα τους, τιμωρία γιατί βγάζουν πολλά υγρά. 
Υπ 'όψιν: τα έχουμε πλύνει πρώτα και κόψει σε χοντρά κομμάτια όλα, δεν τα βάζουμε ολόκληρα μέσα στα τηγάνια, ε;
Με το φύλλο, ξεπαγωμένο, αλλιώς που να χτυπιόμαστε κάτω, δεν γίνεται, κάνουμε μια παχιά βάση στο λαδωμένο ταψί μας(τα πατσαβουριάζουμε εν ολίγοις) κι αφού έχουμε ανακατέψει όλα τα σοταρισμένα λαχανικά μας, ρίχνουμε και τη φέτα μέσα, το σουσαμάκι, το πιπεράκι και ότι άλλο έγραψα πΧια, στην αρχή. 



Από πάνω σκεπάζω με 3-4 φύλλα σαν σεντόνι, όχι αυτό με το λάστιχο, το άλλο-το πανωσέντονο. Σησαμέλαιο δεν ξεχνάμε να αλείφουμε το κάθε ένα.



 Από πάνω ρίχνουμε νεράκι μπολικούτσικο, αλείφουμε με γαλατάκι, για να ροδίσει, χαράζουμε και κάνουμε και μια τρύπα, όχι στο νερό, στη πίτα μέσα στη μέση, για να μη λιώσουν τα λαχανικά μας. 



Ψήνουμε στις αντιστάσεις(του φούρνου, ε;)στους 200 βαθμούς C, για 1 ώρα! Κι ο Θεός βοηθός και πολύ κουράστηκα, να τα γράψω όλα!!! Οι φωτογραφίες θα ακολουθήσουν με τον γνωστό τρόπο, μέσω Γιάννου μας με MMS! 
Αυτά και καλή μας όρεξη. Η τελευταία φωτογραφία είναι ότι απόμεινε από την ταψάρα (κατασπαράχθηκε η αποδέλοιπη από τα τέκνα)! Τέλος εκπομπής!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου