Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ

από την Γιάννα Παρασχοπούλου


Υλικά
-  10 κιλά γάλα πρόβειο
-  αλάτι 
-  υγρή πυτιά (10 γρ)
 
Εκτέλεση
Σε μια κούπα διαλύουμε την μαγιά με λίγο νερό. Ανακατεύουμε καλά και την ρίχνουμε στο γάλα. Το γάλα θα έχει θερμοκρασία 32-34 βαθμούς.
Αφήνουμε να περάσει μία ώρα και το γάλα έχει πήξει.
Κόβουμε το τυρόπηγμα σε μικρούς κύβους και αδειάζουμε σε μία κατσαρόλα.


Ζεσταίνουμε το μείγμα στους 60 βαθμούς .


Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.  
Όσο ζεσταίνετε το μείγμα μας παρατηρούμε πως το τυρί γίνεται σαν μαστίχα σχεδόν.


Με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το κεφάλι που έχει σχηματιστεί και το βάζουμε σε καλούπι τρυπητό για να στραγγίξει. Από πάνω βάζουμε ένα βάρος για να ενωθεί το τυρί και να φύγουν όλα τα υγρά του.


Όταν στραγγίξει καλά, όπως είναι με το καλούπι το βουτάμε στον ζεστό ορό, για 4-5 λεπτά βουτώντας το και βγάζοντας το στην επιφάνεια 3-4 φορές, ανά λεπτό το κάθε βάφτισμα.
Έτσι το τυρί αποκτά ένα φίλτρο και γίνετε ομοιόμορφο και δεν σκάει.


Αφήνουμε με το καλούπι για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα ξεκαλουπώνουμε και αρχίζουμε το αλάτισμα.
Κινούμε ένα πολτό με αλάτι ψιλό  και νερό και το αλείφουμε από την πάνω πλευρά.

Την άλλη μέρα  γυρνάμε το πάνω-κάτω και αλείφουμε από την άλλη πλευρά. Αυτό γίνετε για 3 μέρες καθημερινά. 
Μετά το αλατίζουμε γυρνώντας το πάντα,  κάθε 2 μέρες για 2 φορές. Μετά κάθε 3 μέρες για 3  φορές, έτσι το αλατίζουμε μέχρι να γίνουν 40 αλατίσματα.

Μετά έρχεται η απόλαυση!!!

1 σχόλιο: