Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

ΚΟΛΛΥΒΑ

από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- στάρι
- αλάτι (για το βράσιμο του σταριού)
- καρύδια χοντροκομμένα
- αμύγδαλα ασπρισμένα και ανοιγμένα
- φουντούκια κομμένα στην μέση
- σταφίδες ξανθές
- σταφίδες μαύρες
- ανάλατα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
- αλεύρι καβουρντισμένο
- ρόδι
- καρύδα τριμμένη
- γαρύφαλλο τριμμένο
- κανέλα τριμμένη
- κύμινο τριμμένο
- γλυκάνισο
- σουσάμι καβουρντισμένο
- κουφέτα
- κουφετάκια ασημένια σε διάφορα σχήματα
- ζάχαρη
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγο ούζο προαιρετικά
- στραγάλια αφράτα
- ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το στάρι.
Από την προηγουμένη βάζουμε και μουλιάζουμε το στάρι όλο το βράδυ.
Την επομένη το στραγγίζουμε και αφού βάλουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει με λίγο αλάτι ρίχνουμε το στάρι να πάρει βράση.
Το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και να πάει να ανοίξει.
Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Μετά από 1-2 ώρες το στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσει.
Αλλάζουμε τις πετσέτες για να μπορέσει το στάρι να στεγνώσει τελείως.
Όταν στεγνώσει το βάζουμε σε μπολ κλεισμένο καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Έχουμε κόψει και ετοιμάσει όλα τα υλικά μας.
Καβουρδίζουμε τα υλικά που χρειάζεται το καθένα ξεχωριστά.
Όταν θελήσουμε να ετοιμάσουμε τα κόλλυβα τα ανακατεύουμε το στάρι με το καβουρντισμένο αλεύρι.
Προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα το γλυκάνισο,τους ξηρούς καρπούς,το ρόδι το μαϊντανό και την ζάχαρη  το σουσάμι.
Τα στρώνουμε όμορφα μέσα στο πιάτο που θα τα παρουσιάσουμε και τα καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη.
Τα στολίζουμε με τα ασημένια κουφέτα.



Παρατηρήσεις

Η γιαγιά μου έκανε τα εξής:
- δεν ετοίμαζε όλη την ποσότητα για να μην λασπώνουν.
- Πρόσθετε λίγο κανναβούρι (απορία το είχα βέβαια....για ποιον λόγο μπαίνει..λέτε για τις γνωστές ιδιότητες του?Το έβαζαν έλεγε οι Μικρασιάτες.)
- Το αλεύρι πολλές φορές το έψηνε στο φούρνο όπως και το σουσάμι.
- αν δεν είχε ρόδι λόγω εποχής έβαζε τα κόκκινα πέταλα του άνθους του ροδιού
- Για να πάρει όμορφο άρωμα το στάρι το ράντιζε με λίγο ούζο
- Κάθε φορά που ερχόταν κάποιος στο σπίτι του ετοίμαζε την μερίδα του εκείνη την στιγμή για να είναι και φρέσκα αλλά και εμφανίσιμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου