Υλικά
- στάρι
- αλάτι (για το βράσιμο του σταριού)
- καρύδια χοντροκομμένα
- αμύγδαλα ασπρισμένα και ανοιγμένα
- φουντούκια κομμένα στην μέση
- σταφίδες ξανθές
- σταφίδες μαύρες
- ανάλατα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
- αλεύρι καβουρντισμένο
- ρόδι
- καρύδα τριμμένη
- γαρύφαλλο τριμμένο
- κανέλα τριμμένη
- κύμινο τριμμένο
- γλυκάνισο
- σουσάμι καβουρντισμένο
- κουφέτα
- κουφετάκια ασημένια σε διάφορα σχήματα
- ζάχαρη
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγο ούζο προαιρετικά
- στραγάλια αφράτα
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το στάρι.
Από την προηγουμένη βάζουμε και μουλιάζουμε το στάρι όλο το βράδυ.
Την επομένη το στραγγίζουμε και αφού βάλουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει με λίγο αλάτι ρίχνουμε το στάρι να πάρει βράση.
Το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και να πάει να ανοίξει.
Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Μετά από 1-2 ώρες το στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσει.
Αλλάζουμε τις πετσέτες για να μπορέσει το στάρι να στεγνώσει τελείως.
Όταν στεγνώσει το βάζουμε σε μπολ κλεισμένο καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Έχουμε κόψει και ετοιμάσει όλα τα υλικά μας.
Καβουρδίζουμε τα υλικά που χρειάζεται το καθένα ξεχωριστά.
Όταν θελήσουμε να ετοιμάσουμε τα κόλλυβα τα ανακατεύουμε το στάρι με το καβουρντισμένο αλεύρι.
Προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα το γλυκάνισο,τους ξηρούς καρπούς,το ρόδι το μαϊντανό και την ζάχαρη το σουσάμι.
Τα στρώνουμε όμορφα μέσα στο πιάτο που θα τα παρουσιάσουμε και τα καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη.
Τα στολίζουμε με τα ασημένια κουφέτα.
Παρατηρήσεις
Η γιαγιά μου έκανε τα εξής:
- δεν ετοίμαζε όλη την ποσότητα για να μην λασπώνουν.
- Πρόσθετε λίγο κανναβούρι (απορία το είχα βέβαια....για ποιον λόγο μπαίνει..λέτε για τις γνωστές ιδιότητες του?Το έβαζαν έλεγε οι Μικρασιάτες.)
- Το αλεύρι πολλές φορές το έψηνε στο φούρνο όπως και το σουσάμι.
- αν δεν είχε ρόδι λόγω εποχής έβαζε τα κόκκινα πέταλα του άνθους του ροδιού
- Για να πάρει όμορφο άρωμα το στάρι το ράντιζε με λίγο ούζο
- Κάθε φορά που ερχόταν κάποιος στο σπίτι του ετοίμαζε την μερίδα του εκείνη την στιγμή για να είναι και φρέσκα αλλά και εμφανίσιμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου