Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΒΥΣΣΙΝΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΥΣΣΙΝΟΥ, 2 ΣΕ 1!!!!



 από την Ioanna Zagkla
Υλικά
-  Όσα βύσσινα έχουμε
-  όσο χυμό βγει (πχ 3 ποτήρια χυμό 3 ποτήρια ζάχαρη).
-  1 βανίλια για τη μαρμελάδα
-  λίγο χυμό λεμόνι

Εκτέλεση
Βάζουμε τα βύσσινα σε μεγάλη κατσαρόλα πλυμένα καλά και ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. 
ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ!
Που και που κουνάμε την κατσαρόλα και ξαφρίζουμε. Πάντα με ΞΥΛΙΝΗ κουτάλα. Έχω μια που είναι μόνο για γλυκά. 
Όταν δούμε πως τα βύσσινα έχουν βράσει και μας έχουν δώσει τα υγρά τους, σουρώνουμε σε μπασίνα και το υγρό το επιστρέφουμε πάλι στην κατσαρόλα αφού πρώτα το μετρήσουμε με κούπα. Όσες κούπες βγει τόσες ανάλογες κούπες θα βάλουμε ζάχαρη. 


Περιμένουμε να πήξει κάπως το υγρό μας και το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε σε μπουκάλια, στο ψυγείο και όταν θελήσουμε βυσσινάδα βάζουμε λίγο από το χυμό και το υπόλοιπο με κρύο νεράκι και απολαμβάνουμε!!



Εν τω μεταξύ, τα φλούδια τα κουκούτσια και τη σάρκα από τα βύσσινα δεν τα πετάμε!!! 
Οοοοοχι!!! 
Έτσι όπως είναι στο τρυπητό, τα ζουλάμε με τα χέρια μας και βγάζουν ένα πηχτό χυλό. Αφού μείνουν μόνο τα κουκούτσια, ξαναμετράμε όσα φλιτζάνια χυλό τόσα και ζάχαρη. Σιγοβράζουμε, ρίχνουμε τη βανίλια μας και όταν περίπου έχει δέσει ρίχνουμε και το λεμόνι! 


Έχουμε αποστειρώσει τα βάζα και όπως είναι καυτά τα γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα , κλείνουμε και αναποδογυρίζουμε τα βάζα μας σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

2 σχόλια:

  1. ξεχασα να γραψω πως το υγρο πριν το επιστρεψουμε στην κατσαρολα το σουρωνουμε κ ο,τι μεινει το επιστρεφουμε στο σουρωτηρι μας για να το κανουμε κ αυτο μαρμελαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή