Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΤΥΡΟΖΟΥΛΙ

από την Eleni Margel Lou

Υλικά
- 5 λίτρα πρόβειο γάλα
-  1 κουταλιά ξινό διαλυμένο μέσα σε ένα ποτήρι νερό.
-  χοντρό αλάτι


Εκτέλεση


Βράζουμε καλά το γάλα, το καταλαβαίνουμε όταν κάνει αφρό και ''τσιμπάει'' στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Προσέχουμε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας διότι είναι πολύ βουτυράτο και ''αρπάζει '' αμέσως.
Έπειτα από 30' περίπου λεπτά αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα το νερό με το διαλυμένο ξινό.
Παρατηρούμε πως ''κόβει'' αμέσως.
(εάν θέλουμε να το ξεράνουμε για να έχουμε τυράκι για τα μακαρόνια τότε θα ρίξουμε 2-3 κουταλιές αλατιού μέσα και θα ανακατέψουμε,)
Τότε με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε την μάζα σε ένα άλλο σκεύος που έχουμε τοποθετήσει μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να στραγγίξει όλο το υγρό του. Βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείται 1 εβδομάδα περίπου.
Εάν το αφήσουμε να ξεραθεί (για μακαρόνια)θα το βάλουμε σε στεγνό και δροσερό μέρος και θα το αλείψουμε με λαδάκι για να αποφύγουμε την μούχλα.
Εμείς το βάλαμε και σε ένα βάζο με ελαιόλαδο/ ξερό κόλιανδρο και μπούκοβο έτσι για μια πιο γκουρμέ συνταγή!!
Σημείωση!!!Το τυρόγαλο που έμεινε θα το φτιάξουμε τραχανά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου