Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΣΑΜΑΛΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ



από την Ελένη Κοσμοπούλου

Υλικά

Για το γλυκό

- σιμιγδάλι χοντρό 2 φλιτζάνια
- σιμιγδάλι ψιλό 1 φλιτζάνι
- γάλα 1 φλιτζάνι
- ζάχαρη 1 και 1/2 φλιτζάνι
- μπέκιν πάουντερ 2 κουταλιές σούπα γεμάτες διαλυμένες σε πορτοκαλόζουμο
- γιαούρτι 2 φλιτζάνια
- μαστίχα χιώτικη κοπανισμένη
- βούτυρο λιωμένο
- αμύγδαλα ασπρίσμένα
- βούτυρο λιωμένο για ράντισμα του γλυκού

Για το σιρόπι

- ζάχαρη 4 φλιτζάνια (προσωπικά έβαλα λιγότερο
- νερό 3 φλιτζάνια
- λεμόνι την φλούδα
- λεμόνι χυμός 1 κουταλιά της σούπας
- κανέλα 2 ξυλάκια


Εκτέλεση

Βράζουμε το σιρόπι και μόλις πάρει βράση και αρχίσει να αφρίζει που σημαίνει είναι έτοιμο το κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας ώστε να γίνει ένα μείγμα.
Αλείφουμε ένα ταψί 30 εκατοστών διαμέτρου με βούτυρο.
Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα μέσα στο ταψί μας.
Το χαράζουμε με ένα μαχαίρι μπακλαβαδωτά και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο.



Έχουμε ανάψει το φούρνο μας στους 200 βαθμούς .
Βάζουμε το γλυκό μας να ψηθεί μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Το βγάζουμε μόλις ψηθεί και το αλείφουμε με βούτυρο για να γυαλίσει.
Σιροπιάζουμε το γλυκό όταν λίγο κρυώσει.
Πρέπει να απορροφηθεί  όλο το σιρόπι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου