από τον Ιωάννη Τριφύλλη
Υλικά
- κρασί που έχει μείνει(είτε ξυνισμένο είτε καλό)
- μαγιά ξυδιού(ότι δηλαδή έχει μείνει στον πάτο μέσα στο ξύδι.Μοιάζει σαν ζελές) η ξύδι εμπορίου ανάλογα με την ποσότητα του κρασιού(περίπου ένα φλιτζανάκι του καφέ έως μισό νεροπότηρο.)
- βάζο
Εκτέλεση
Μέσα σε μία γυάλα η σε ένα μπουκάλι ρίχνουμε την μαγιά του ξυδιού η το ξύδι και προσθέτουμε το κρασί που θέλουμε να φτιάξουμε ξύδι.
Το σκεπάζουμε με ένα τούλι και το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για 2-3 μήνες μέχρι να γίνει το ξύδι.
Το περνάμε από διηθητικό χάρτη και το τοποθετούμε σε μπουκάλια προς χρήση.
Παρατηρήσεις
1.Πολλοί έβαζαν μεσα στο βάζο μια χούφτα μακαρόνια με τρύπα.
2.αν το κρασί έχει πολλά γράδα πρόσθεταν περίπου 500-750 ml νερού ζεστού νερού για να μειώσουν τους βαθμούς.Προσωπικά δεν το εφαρμόζω γιατί μου αρέσει το δυνατό ξύδι.
3.Μαγιά ξυδιού δημιουργείται μετά την παρασκευή ξυδιού οπότε την χρησιμοποιώ για το επόμενο ξύδι που θα φτιάξω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου