Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

ΣΠΙΤΙΚΟ ΞΥΔΙ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- κρασί που έχει μείνει(είτε ξυνισμένο είτε καλό)
- μαγιά ξυδιού(ότι δηλαδή έχει μείνει στον πάτο μέσα στο ξύδι.Μοιάζει σαν ζελές) η ξύδι εμπορίου ανάλογα με την ποσότητα του κρασιού(περίπου ένα φλιτζανάκι του καφέ έως μισό νεροπότηρο.)
- βάζο



 Εκτέλεση
Μέσα σε μία γυάλα η σε ένα μπουκάλι ρίχνουμε την μαγιά του ξυδιού η το ξύδι και προσθέτουμε το κρασί που θέλουμε να φτιάξουμε ξύδι.
Το σκεπάζουμε με ένα τούλι και το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για 2-3 μήνες μέχρι να γίνει το ξύδι.
Το περνάμε από διηθητικό χάρτη και το τοποθετούμε σε μπουκάλια προς χρήση.

Παρατηρήσεις

1.Πολλοί έβαζαν μεσα στο βάζο μια χούφτα μακαρόνια με τρύπα.
2.αν το κρασί έχει πολλά γράδα πρόσθεταν περίπου 500-750 ml νερού ζεστού νερού για να μειώσουν τους βαθμούς.Προσωπικά δεν το εφαρμόζω γιατί μου αρέσει το δυνατό ξύδι.
3.Μαγιά ξυδιού δημιουργείται μετά την παρασκευή ξυδιού οπότε την χρησιμοποιώ για το επόμενο ξύδι που θα φτιάξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου