από τη Γιάννα Παρασχοπούλου
Υλικά
- 2 κιλά σύκα ώριμα με τα φλούδια τους κομμένα στη μέση
- ανάλογη ποσότητα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες (μαζί με τα κρεμμύδια)
- 1 κομμάτι πιπερόριζα ψιλοκομμένη μαζί με τα άλλα , αν δεν έχουμε φρέσκο, βάζουμε 1 κουταλιά σούπας σκόνη
- 6-7 κουταλιές γεμάτες ζάχαρη καστανή
- 1-2 πρέζες αλάτι
- 1 ½ φλιτζάνι ξύδι (κατά προτίμηση μηλόξυδο)
- 1-2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- όσα καυτερά (μπούκοβο, πιπερίτσες ψιλοκομμένες) θέλουμε
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε τα σύκα, τη ζάχαρη και το ξύδι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
το φέρνουμε σε βράση, ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα σε σχετικά χαμηλή φωτιά, ώσπου να σκουρύνει και να πήξει...
Πρέπει να φτάσει στην πυκνότητα της μαρμελάδας. Όταν αρχίσει και πυκνώνει, ανακατεύουμε πιο συχνά προσέχοντας μη κολλήσει.
Στο τέλος προσθέτουμε όσα καυτερά θέλουμε , αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βαζάκια μας.
Αφού κλείσουμε τα καπάκια , αναποδογυρίζουμε και τα βάζουμε έτσι ζεστά όπως είναι σε καυτό νερό σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά. αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να σφραγίσουν επιτυχώς .
Σερβίρουμε με κρέατα ψητά ή βραστά, μπιφτέκια.
Συνοδεύει άριστα και το κίτρινο τυρί σαν επιδόρπιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου