Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015

ΤΣΑΤΝΕΥ ΣΥΚΟΥ



από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 2 κιλά σύκα ώριμα με τα φλούδια τους κομμένα στη μέση 
- ανάλογη ποσότητα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
- 2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες (μαζί με τα κρεμμύδια)
- 1 κομμάτι πιπερόριζα ψιλοκομμένη μαζί με τα άλλα , αν δεν έχουμε φρέσκο, βάζουμε 1 κουταλιά σούπας σκόνη 
- 6-7 κουταλιές γεμάτες  ζάχαρη καστανή
- 1-2 πρέζες αλάτι
- 1 ½ φλιτζάνι ξύδι (κατά προτίμηση μηλόξυδο)
- 1-2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- όσα καυτερά (μπούκοβο, πιπερίτσες ψιλοκομμένες) θέλουμε

Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε τα σύκα, τη ζάχαρη και το ξύδι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. 


Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά


το φέρνουμε  σε βράση, ανακατεύουμε  καλά με ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα σε σχετικά χαμηλή φωτιά, ώσπου να σκουρύνει και να πήξει...
Πρέπει να φτάσει στην πυκνότητα της μαρμελάδας. Όταν αρχίσει και πυκνώνει, ανακατεύουμε πιο συχνά προσέχοντας μη κολλήσει. 
Στο τέλος προσθέτουμε όσα καυτερά θέλουμε , αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βαζάκια μας.



Αφού κλείσουμε τα καπάκια , αναποδογυρίζουμε και τα βάζουμε έτσι ζεστά όπως είναι σε καυτό νερό σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά. αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να σφραγίσουν επιτυχώς . 


Σερβίρουμε με κρέατα  ψητά ή βραστά, μπιφτέκια.  
Συνοδεύει άριστα  και το κίτρινο τυρί σαν επιδόρπιο.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου