Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ



από τη Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
 - 1/2  κιλό  ντομάτες (χοντροκομμένες)
- 2 κιλά α φρέσκα δαμάσκηνα χωρίς τα κουκούτσια (χοντροκομμένα)
- 1/2 φλιτζάνι πράσινες πιπεριές χοντροκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδια (χοντροκομμένα)
- 1/2 φλιτζάνι (καλά γεμάτο) μαύρη ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι  μηλόξυδο
- 1/2 φλιτζάνι βαλσάμικο
- 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο τζίντζερ
- 1 κουταλάκι σκόνη μουστάρδα
- 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- 1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά (προαιρετικά) 
Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα δαμάσκηνα

Τα ξεκουκουτζιάζουμε

Kόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε  όλα τα υλικά, εκτός από τις καυτερές πιπεριές, στην κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε  καλά και τα βάζουμε  στη φωτιά να πάρουν βράση.


Mόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε  τη φωτιά και τα αφήνουμε  να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας συχνά για 40-45 λεπτά, μέχρι το τσάτνεϊ να δέσει.
Πέντε λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε  και την καυτερή πιπεριά.
Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί με νερό και βάζουμε  το ταψί πάνω σε μέτρια φωτιά για άλλα 10 λεπτά. Η τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό να βράσουν για μερικά λεπτά.
Αφού τα βγάλουμε από το καυτό νερό, τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα για 24 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου