Από την Αρετή Γραμμόζη
Υλικά
- δαμάσκηνα καθαρισμένα(έχει βγεί το κουκούτσι) 1 κιλό
- ζάχαρη 600 γραμμάρια
- νερό 1 κρασοπότηρο
- αρμπαρόριζα 1 κλαδάκι
- κανέλα 1.2 ξυλάκι
- βανίλια 1
- λεμόνι 1 κουταλιά της σούπας
Εκτέλεση
Με ένα καρφί τρυπάμε τα δαμάσκηνα από την κορυφή και από τον πάτο και μετά με το πλατύ μέρος του καρφιού σπρώχβουμε προς τα κάτω το κουκούτσι.
Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με την ζάχαρη αφήνοντας τα για 4-5 ώρες.
Σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα με τα δαμάσκηνα και ρίχνουμε και την κανέλα και την αρμπαρόριζα δεμένα με ένα τούλι.
Δεν τα ανακατεύουμς απλά κουνάμε την κατσαρόλα κατά διαστήματα.
Αφήνουμε όλη την νύχτα το γλυκό σε ηρεμία σκεπάσμένο με μια πετσέτα για να μην δημιουργηθούν υδρατμοί.
Όλη την νύχτα το λυκό τραβάει την ζάχαρη στο εσωτερικό και μελώνει.
Την άλλη μέρα δοκιμάζουμε κόβοντας το γλυκό στα δύο για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμο και πόσο ακόμα θέλει βράσιμο γιατί δεν πρέπει να παραβράσει.
Εάν αργεί το δέσιμο και το γλυκό είναι έτοιμο το βγάζουμε με προσοχή.
Αφήνουμε το σιρόπι να δέσει και ρίχνουμε κατόπιν τα δαμάσκηνα.μαζί με την βανίλια.
Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου