Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ




Από την Αρετή Γραμμόζη

Υλικά
- δαμάσκηνα καθαρισμένα(έχει βγεί το κουκούτσι) 1 κιλό 
- ζάχαρη 600 γραμμάρια
- νερό 1 κρασοπότηρο
- αρμπαρόριζα 1 κλαδάκι
- κανέλα 1.2 ξυλάκι
- βανίλια 1
- λεμόνι 1 κουταλιά της σούπας


Εκτέλεση

Με ένα καρφί τρυπάμε τα δαμάσκηνα από την κορυφή και από τον πάτο και μετά με το πλατύ μέρος του καρφιού σπρώχβουμε προς τα κάτω το κουκούτσι.
Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με την ζάχαρη αφήνοντας τα για 4-5 ώρες.
Σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα με τα δαμάσκηνα και ρίχνουμε και την κανέλα και την αρμπαρόριζα δεμένα με ένα τούλι.
Δεν τα ανακατεύουμς απλά κουνάμε την κατσαρόλα κατά διαστήματα.
Αφήνουμε όλη την νύχτα το γλυκό σε ηρεμία σκεπάσμένο με μια πετσέτα για να μην δημιουργηθούν υδρατμοί.
Όλη την νύχτα το λυκό τραβάει την ζάχαρη στο εσωτερικό και μελώνει.
Την άλλη μέρα δοκιμάζουμε κόβοντας το γλυκό στα δύο για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμο και πόσο ακόμα θέλει βράσιμο γιατί δεν πρέπει να παραβράσει.
Εάν αργεί το δέσιμο και το γλυκό είναι έτοιμο το βγάζουμε με προσοχή.
Αφήνουμε το σιρόπι να δέσει και ρίχνουμε κατόπιν τα δαμάσκηνα.μαζί με την βανίλια.
Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου