Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΒΡΑΣΜΑ ΣΥΚΟΥ


από την Δομνα Ντονη Κοκκωση Ρουτζούνη

Υλικά

- ώριμα σύκα
-  φλούδες σύκων
-  φλούδα πορτοκαλιού
-  ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση

Τα βάζω σε μια κατσαρόλα και σκεπάζω με 2 δάχτυλα νερό.........αρχικά βράζω σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνω, αφήνω να σιγοβράσει για μια ώρα , προσέχω να έχει πάντα νερό να σκεπάζει τα σύκα,.......
αφού μαλακώσουν τελείως σβήνω και αφήνω να κάτσουν όλη νύχτα.........την άλλη μέρα σε ένα τρυπητό βάζω τουλουπάνι και σουρώνω, ... 
στο τέλος στύβω το τουλουπάνι ώστε να βγει όλη η ουσία από τα βρασμένα σύκα...... 
το καθαρό ζουμί το βράζω σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά να βγάλει αφρούς και ξαφρίζω, αφού ξαφρίσω χαμηλώνω τη φωτιά και το αφήνω να σιγοβράζει μέχρι να πιει τα υγρά και να δέσει σα μαλακό σιρόπι... 
το ρίχνω βραστό σε αποστειρωμένα βαζάκια , κλείνω το καπάκι και γυρίζω ανάποδα... 
τα κρατώ εκτός ψυγείου μέχρι να ανοίξω .... 
το μεταχειρίζομαι σε γλυκά ( μουσταλευριά, σε σιρόπια...) αλλά σχεδόν καθημερινά σε σαλάτες αντί για μπαλσάμικο, σε σάλτσες κρέατος ...και άλλα 
4 ποτήρια σύκα θα δώσουν 1 ποτήρι βράσμα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου