Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΤΣΑΠΟΥΡΝΑ ΜΕ ΜΗΛΑ

από την Ioanna Zagkla

Υλικά
- 1 κιλό τσάπουρνα
- 1 κιλό μήλα κόκκινα
- 700 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 ½  λεμόνι
- αρμπαρόριζα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε τα μήλα σε σχετικά μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα σκεπάζει! 
Ρίχνουμε και το χυμό του μισού λεμονιού και αφήνουμε 15' να μαλακώσουν. Όταν γίνει αυτό, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. 
Στο ζουμί που έβρασαν τα μήλα, βάζουμε πλέον τα τσάπουρνα να βράσουν μέχρι να σκάσουν και να φανεί η κίτρινη σάρκα τους. Πάντα σε σιγανή φωτιά! 
Σουρώνουμε τα τσάπουρνα κρατώντας το υγρό στην κατσαρόλα. Στο σουρωτήρι για τα μακαρόνια αρχίζουμε να τα πιέζουμε για να βγει ο χυμός τους και να μείνουν μόνο τα κουκούτσια! Βόλεψε πολύ το εργαλείο για πολτοποίηση της βραστής πατάτας! 
Όταν τελειώσουμε, κρατάμε στην άκρη τα κουκούτσια με τις φλούδες και πολτοποιούμε τα μήλα στο μπλέντερ. 
Στην κατσαρόλα με το ζουμί από τα 2 φρούτα, προσθέτουμε τον πολτό από τα τσάπουρνα και αντίστοιχα από τα μήλα. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει σε σιγανή πάντα φωτιά! 
Όταν δέσει, έτσι όπως είναι ζεστή η μαρμελάδα μας, τη βάζουμε στα αποστειρωμένα βάζα, ανάποδα πάνω σε μια πετσετούλα και είμαστε έτοιμοι.
Καλή επιτυχία. 
Από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες που έφτιαξα φέτος! 
Φιλιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου